Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
De stichting BREIN waarschuwt nog één keer. En zulks op hardere toon dan tevoren. Wie zich nog altijd bezighoudt met het aanbieden van auteursrechtelijk beschermde peer-to-peer bestanden via netwerken als Kazaa en E-Donkey kan via hetzelfde uitwisselingssysteem het volgende bericht verwachten:
“Attentie! U maakt inbreuk op auteursrecht en naburige rechten. Stop uw illegale aanbod van muziek en andere content om aansprakelijkheid voor schade te voorkomen.Stichting BREIN heeft vastgesteld dat u illegaal muziek en mogelijk ook andere content zoals films en games aanbiedt via de peer-to-peer (p2p) uitwisseldienst waarvan u gebruik maakt. U pleegt daarmee inbreuk op het auteursrecht en de naburige rechten van de makers, uitvoerende kunstenaars en producenten van die content. U bent aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door uw inbreuk.Stichting BREIN sommeert u uw illegale aanbod van auteursrechtelijk en nabuurrechtelijk beschermde content onmiddellijk te staken en gestaakt te houden. […]”
BREIN kiest dus duidelijk het oorlogspad, zoals zij al eerder aankondigde (zie ook onze berichten uit augustus en november ). Thans is van echte sommaties sprake, die kunnen worden gevolgd door een dagvaarding. Probleem is wel waar deze te betekenen? Zo'n message versturen gaat nog gewoon via het filesharingsprogramma zelf, maar een deurwaarder past daar niet doorheen. Een dagvaarding moet in beginsel gewoon bij de gedaagde thuis worden betekend en daar heb je dus een echt adres voor nodig. En tot op heden heeft BREIN alleen de IP adressen van de inbreukmakers…
Daar kan verandering in komen, maar daarvoor is dan wel de medewerking van de betreffende internetprovider nodig. Die kan meedelen welk fysiek adres bij het IP adres van de inbreukmaker hoort. Maar zoals al eerder in deze kolommen vermeld, zal de provider daartoe vermoedelijk eerst een rechterlijk bevel willen zien. We gaan spannende tijden tegemoet!
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.