Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
In augustus meldden wij op deze weblog dat de stichting BREIN, (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) gebruikers van peer-to-peer filesharing systemen rechtstreeks zou gaan benaderen. Via de chat- en mail functies van die systemen zouden waarschuwende berichten over inbreuk op intellectuele eigendomsrechten worden verstuurd.Inmiddels zijn zo'n 160.000 berichten verzonden, meldt Brein, maar het effect is niet wat men ervan had verwacht.
De gebruikers hebben klaarblijkelijk maatregelen genomen tegen de ongevraagde berichten van BREIN. want deze heeft vastgesteld dat er steeds minder berichten aankomen. Planet Multimedia meldt dat BREIN als volgende stap overweegt procedures te gaan aanspannen tegen personen die langs deze weg bestanden aanbieden. Providers weigeren vooralsnog echter de desbetreffende adressen te verstrekken. BREIN is echter van plan deze zonodig via de rechter los te krijgen.
Moet een provider meewerken aan het verstrekken van dit soort gegevens voor een civiele procedure? Al eerder besteedden wij in deze weblog aandacht aan de positie van de provider in situaties waar het Openbaar Ministerie -ten behoeve van een strafvervolging- gegevens opvraagt. Die kwestie is tenminste wettelijk geregeld. Aan de civiele kant ontbreekt een dergelijke wettelijke regeling echter.Er zijn al wel enkele rechterlijke uitspraken geweest, maar die verschillen onderling nogal en bieden nog weinig aanknopingspunten voor een algemene lijn. In de rechtsliteratuur lijkt vooralsnog de opinie te overheersen dat een provider eerst door een rechterlijke uitspraak moet zijn overtuigd van de noodzaak van het verstrekken van de gegevens voordat bij deze hoeft af te geven.Het ziet er, kortom, naar uit dat ons nog wel wat proefprocedures te wachten staan…
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.