icon

BREIN gaat over op hardere middelen

In augustus meldden wij op deze weblog dat de stichting BREIN, (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) gebruikers van peer-to-peer filesharing systemen rechtstreeks zou gaan benaderen. Via de chat- en mail functies van die systemen zouden waarschuwende berichten over inbreuk op intellectuele eigendomsrechten worden verstuurd.
Inmiddels zijn zo'n 160.000 berichten verzonden, meldt Brein, maar het effect is niet wat men ervan had verwacht.

De gebruikers hebben klaarblijkelijk maatregelen genomen tegen de ongevraagde berichten van BREIN. want deze heeft vastgesteld dat er steeds minder berichten aankomen. Planet Multimedia meldt dat BREIN als volgende stap overweegt procedures te gaan aanspannen tegen personen die langs deze weg bestanden aanbieden. Providers weigeren vooralsnog echter de desbetreffende adressen te verstrekken. BREIN is echter van plan deze zonodig via de rechter los te krijgen.

Moet een provider meewerken aan het verstrekken van dit soort gegevens voor een civiele procedure? Al eerder besteedden wij in deze weblog aandacht aan de positie van de provider in situaties waar het Openbaar Ministerie -ten behoeve van een strafvervolging- gegevens opvraagt. Die kwestie is tenminste wettelijk geregeld. Aan de civiele kant ontbreekt een dergelijke wettelijke regeling echter.
Er zijn al wel enkele rechterlijke uitspraken geweest, maar die verschillen onderling nogal en bieden nog weinig aanknopingspunten voor een algemene lijn. In de rechtsliteratuur lijkt vooralsnog de opinie te overheersen dat een provider eerst door een rechterlijke uitspraak moet zijn overtuigd van de noodzaak van het verstrekken van de gegevens voordat bij deze hoeft af te geven.
Het ziet er, kortom, naar uit dat ons nog wel wat proefprocedures te wachten staan…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BREIN gaat over op hardere middelen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief