Praktijkgebieden: ICT en internetrecht
De ministerraad heeft vandaag ingestemd met een voorstel voor uitbreiding van de wettelijke maatregelen tegen computercriminaliteit. Dit is een uitvloeisel van het Cybercrime Verdrag waar Nederland, via de Raad van Europa, bij is aangesloten, naast de VS, Japan, Canada en Zuid Afrika.De precieze tekst van het wetsvoorstel wordt pas bekend bij de aanbieding aan de Tweede Kamer, na advisering door de Raad van State. De belangrijkste maatregelen zijn echter al wel bekend gemaakt door de regering. Zo gaat de gevangenisstraf voor computervredebreuk (het opzettelijk binnendringen in een computer of netwerk) omhoog van een half jaar naar een jaar. Wordt bij het binnendringen informatie gestolen dan bedraagt de gevangenisstraf maximaal vier jaar (maar dat is nu ook al zo).Nieuw is wel dat de beperkende voorwaarden voor strafbaarheid bij computervredebreuk komen te vervallen. Wil dit strafbaar zijn dan is momenteel nog vereist dat de beveiliging van de computer wordt gekraakt, een technische ingreep plaatsvindt of een valse identiteit wordt aangenomen (password raden, IP-spoofing, etc.). Straks is echter het enkele feit van het zich opzettelijk toegang verschaffen (op welke wijze ook) klaarblijkelijk voldoende.
Op het opzettelijk verstoren van de toegang tot of het gebruik van computersystemen (door bijvoorbeeld virussen te verspreiden) komt een gevangenisstraf van een jaar te staan. Ook het versturen van spam kan straks strafbaar zijn, zij het alleen als daarmee de communicatiefuncties van een systeem worden verstoord (dus een geheel systeem wordt “platgelegd”).Ook voorbereidingshandelingen worden strafbaar, waaronder het verkopen, maken of bezitten van hulpmiddelen (zoals bepaalde programma's) die geschikt zijn om een computermisdrijf mee te gaan plegen. Wel zal daarbij moeten worden aangetoond dat het oogmerk bestaat daar een misdrijf mee te gaan plegen.Justitie en politie krijgen ruimere mogelijkheden voor inbeslagname en aftappen, alsmede voor voorlopige hechtenis. Dat laatste wordt mogelijk voor alle vormen van computercriminaliteit. Internetproviders kunnen voorts een 'freeze-order' opgelegd krijgen, waaronder zij gedwongen zijn gegevens beschikbaar te houden voor opsporingsonderzoek.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.