Praktijkgebieden: ICT en internetrecht
Het Openbaar Ministerie heeft de stichting 'vrienden van Indymedia' gevraagd de 'IP-adres loggegevens' bekend te maken van bezoekers aan de website www.indymedia.nl. In internet-kringen wordt vermoed dat dit verband houdt met het feit dat onlangs een posting met bedreigingen aan het adres van voormalig VVD kamerlid Wilders op die website verscheen.Het OM stelt dat Indymedia wettelijk verplicht is de loggegevens te bewaren en op aanvraag te verstrekken. Indymedia stelt echter in een persbericht dat deze verplichting uitsluitend geldt voor Internet Service Providers (ISP) en kabelexploitanten. Indymedia is echter geen ISP of telecom provider, maar slechts de beheerder van een website.
Een interpretatieverschil? Maar dan wel een waarvan de uitkomst verstrekkende gevolgen kan hebben. Indien ook beheerders van websites loggegevens zouden moeten gaan bijhouden en verstrekken zouden privacy en vrijheid van informatievergaring wellicht verder worden beperkt dan de wetgever voor ogen heeft gestaan. Of zou de plicht alleen moeten gelden voor sites die de mogelijkheid bieden postings te plaatsen? Is iemand die een website aanbiedt waarop gereageerd kan worden ook niet een soort Internet Service Provider?
Feit is dat de Telecommunicatiewet in dit kader uitsluitend verplichtingen oplegt aan “de aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk” en aan de “aanbieder van een elektronische communicatiedienst”. De eerste categorie is uiteraard niet aan de orde; de tweede is in artikel 1.1 onder f zodanig omschreven dat een loutere websitebeheerder er niet onder te brengen is. Bovendien bestaat maar in zeer beperkte gevallen een verplichting gegevens te bewaren. In zoverre het OM zich rechtstreeks op de Telecommunicatiewet zou willen beroepen krijgt zij het dus moeilijk. Daarnaast kent het Wetboek van Strafvordering nog enkele mogelijkheden (in bijzonder in artikel 126n), maar ook die kunnen slechts zijn gericht tegen bovengenoemde aanbieders.Overigens zorgde Indymedia al eerder voor baanbrekende jurisprudentie op het gebied van wat wel en niet mag op internet. Wellicht is de volgende principiele uitspraak alweer in zicht…
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.