Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
De Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) gaat mensen die via zogenaamde peer-to-peer filesharing systemen als Kazaa en E-mule muziek en ander beschermd materiaal aanbieden rechtstreeks benaderen. Via dezelfde systemen die zij gebruiken om bestanden uit te wisselen ontvangen de betrokkenen een bericht van BREIN onder de titel “Waarschuwing tegen het illegaal aanbieden van content. Voorkom onrechtmatig of zelfs strafbaar handelen.” In het bericht wordt gewezen op het bestaan van intellectuele eigendomsrechten en opgeroepen creativiteit te steunen. Daarnaast wordt gewaarschuwd tegen de gevaren van het toelaten van “jan en alleman” tot de eigen computer.
BREIN is een organisatie waarin producenten en exploitanten van beeld- geluids- en multimediadragers zich hebben verenigd. Al jaren lang zijn het deze professionele exploitanten die zich sterk maken voor handhaving (en uitbreiding) van intellectuele eigendomsrechten en niet zozeer de creatieve makers zelf.BREIN heeft niettemin gelijk met wat zij stelt: het is niet toegestaan via P2P systemen beschermd materiaal aan te bieden. Downloaden mag in beginsel wel, mits dat voor eigen gebruik gebeurt. Maar uiteraard valt er uitsluitend iets te downloaden bij de gratie van mensen die bereid zijn bestanden via de filesharing-systemen aan te bieden. Het met waarschuwingen als deze benaderen van die aanbieders kan daarom succesvol werken.
In andere landen werden dergelijke acties al eerder gevoerd en opgevolgd door juridische maatregelen tegen “volhouders”. Bekend zijn de processen die in de Verenigde Staten zijn gevoerd tegen -vaak jeugdige- aanbieders, welke in een aantal gevallen hebben geleid tot het opleggen van forse schadevergoedingen. Voordat dergelijke acties ook in Nederland mogelijk zijn zal echter nog wel een hobbel moeten worden genomen: het dwingen van providers de namen en adressen vrij te geven die achter de IP-nummers van de gebruikers schuil gaan. Hetzelfde leerstuk van de privacy, waarmee door BREIN wordt geschermd als additioneel argument om P2P diensten te mijden, zou daar vooralsnog wel eens roet in het eten kunnen gooien.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.