Merklicentie

Merklicentie

Een merkrecht is net als andere intellectuele-eigendomsrechten in licentie te geven aan anderen. U staat anderen in dat geval toe om uw merk te gebruiken. Dat kunt u doen onder vooraf bepaalde voorwaarden. Op deze pagina leest u er meer over.

Key contact

Merklicentie

Een merk verschaft u als merkhouder een monopolie: u kunt anderen het gebruik verbieden van (onderscheidings)tekens die (te veel) overeenstemmen met uw merk. U kunt er ook voor kiezen om het gebruik van een merk aan bepaalde partijen juist toe te staan. Als u een merk bezit met commerciële waarde dan zijn andere partijen mogelijk bereid om u voor het gebruik ervan te betalen. Op die manier kunt u uw merk commercieel exploiteren.

Modebedrijven (“modemerken”) maken van die mogelijkheid bijvoorbeeld vaak gebruik. Zij staan kledingproducenten toe om hun producten te voorzien van hun merken, of staan distributeurs toe om producten voorzien van hun merken te verkopen. Het gebruik van een merk kan ook onderdeel zijn van een franchiseovereenkomst. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak in de detailhandel en horecabranche. Merkhouders staan ondernemingen dan toe om hun bedrijf te voeren in lijn met een bepaalde franchiseformule, waarvan het voeren van het merk onderdeel uitmaakt.

Licentieovereenkomst

Een gebruiksrecht op een recht van intellectuele eigendom wordt ook wel een licentie genoemd – in het geval van een merk dus een merklicentie. U verstrekt (als licentiegever) een merklicentie aan een andere partij (de licentienemer) door het aangaan van een licentieovereenkomst. In principe kan dat mondeling, maar het is natuurlijk verstandig om dergelijke afspraken vast te leggen in een schriftelijke licentieovereenkomst.

U kunt in de licentieovereenkomst veel verschillende voorwaarden verbinden aan het gebruik van een merk. Te denken valt aan voorwaarden omtrent exclusiviteit, territorialiteit, duur en beëindiging, vergoedingen, het recht op het verstrekken van sublicenties, toegestane vormen van gebruik van het merk, kwaliteitseisen voor de licentienemer of andere verplichtingen voor de licentienemer.

Inschrijving licentie merkenregister

Het is tot slot belangrijk dat anderen weten wie er gebruik mag maken van een merk. De merkhouder kan verstrekte licenties daarom laten opnemen in het merkenregister van de Benelux of de Europese Unie. Als u een merklicentie niet laat opnemen in een merkenregister dan mag een licentienemer niet zelfstandig optreden tegen derden die oneigenlijk gebruikmaken van het merk. Het is dan immers voor anderen niet kenbaar dat zij gerechtigd zijn tot het gebruik ervan en bevoegd zijn om tegen inbreukmakers op te treden.

Wieringa Advocaten

De advocaten van Wieringa Advocaten hebben veel kennis over merken en merklicenties. Wij stellen veelvuldig licentieovereenkomsten op en adviseren u graag over de verschillende keuzes die u daarbij kunt maken. Wij denken vanuit onze juridische expertise ook graag commercieel met u mee!

Doelgericht

Bij Wieringa Advocaten voorzien wij u snel en doelgericht van juridisch advies.

Ruim 70 jaar ervaring

Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam. Dat geeft ons een voorsprong op het gebied van kennis en ervaring.

Benaderbaar

Door onze cliënten worden wij met name gewaardeerd omdat wij benaderbaar zijn. De lijnen zijn kort en wij helpen u graag met uw (juridische) problemen.

Full-service

Wieringa Advocaten is een full-service kantoor, waardoor wij u in alle aspecten binnen uw bedrijf kunnen adviseren.

Ontwikkelingen

Bij Wieringa Advocaten volgen onze advocaten de laatste ontwikkelingen en publiceren wij regelmatig over alle aspecten van het ondernemingsrecht.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief