Handelsnaam bedenken

Handelsnaam bedenken

Wanneer u een onderneming drijft dan zal u bekendheid willen verwerven bij potentiële klanten. Het opbouwen van een goede reputatie kan natuurlijk alleen wanneer uw onderneming bekend is onder een bepaalde naam. De naam waaronder u uw onderneming drijft noemt men een "handelsnaam". Op deze pagina leest u de belangrijkste informatie over een handelsnaam. U krijgt bovendien tips voor het kiezen voor een goede handelsnaam.

Key contact

Handelsnaam

Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Het recht op een handelsnaam ontstaat simpelweg door het voeren ervan. Inschrijving is voor het ontstaan van het recht op de handelsnaam is dus niet nodig. Een onderneming kan meerdere handelsnamen hebben als er in de praktijk verschillende namen worden gevoerd. Hoewel het recht op de handelsnaam niet ontstaat door inschrijving, bent u evengoed wel verplicht om uw handelsnaam (of handelsnamen) te registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Statutaire naam

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de statutaire naam van de onderneming. Dat is de naam die bij de oprichting van een onderneming in de statuten bij de oprichtingsakte is opgenomen. Een onderneming heeft altijd maar één statutaire naam, terwijl er zoals gezegd tegelijkertijd verschillende handelsnamen kunnen worden gevoerd. De gevoerde handelsnaam kan natuurlijk ook gelijk zijn aan de statutaire naam.

Voeren van een handelsnaam

Het voeren van een handelsnaam (“handelsnaamgebruik”) houdt in de praktijk in dat u met uw onderneming onder een bepaalde naam naar buiten treedt. Bijvoorbeeld wanneer u de naam voert op uw briefpapier, facturen, reclame-uitingen. Maar ook wanneer u uw naam als domeinnaam vastlegt en deze toont op uw website. Hoe meer bekendheid uw handelsnaam geniet, hoe sterker de bescherming is die u eraan kunt ontlenen.

Territoriale bescherming

Uw handelsnaamrecht is in beginsel slechts territoriaal beperkt. Uw handelsnaam biedt alleen bescherming daar waar deze bekendheid geniet. Als u uw onderneming slechts lokaal drijft, dan zal uw handelsnaamrecht vaak alleen gelding hebben in de regio waar u actief bent. Een bakker in Groningen kan dus niet zonder meer optreden tegen een bakker die onder dezelfde naam actief is in Maastricht.Wanneer u echter een landelijke onderneming drijft en uw handelsnaam heeft voldoende landelijke bekendheid, dan kunt u ook opkomen tegen ondernemingen die elders in het land verwarring wekken met een soortgelijke naam.

Aard van de diensten

Een handelsnaam biedt alleen bescherming tegen situaties waarin verwarring kan ontstaan. Wanneer uw concurrent dezelfde naam voert terwijl deze hele andere producten of diensten aanbiedt, dan ligt verwarring niet snel voor de hand. Een voorwaarde om op grond van uw handelsnaam op te treden tegen de onderneming van een concurrent is dus dat de aard daarvan vergelijkbaar is. Wanneer de producten of diensten van uw concurrent echter in het verlengde liggen van uw eigen producten of diensten, dan kan ook verwarring ontstaan. Bovendien geldt dat verwarring kan ontstaan wanneer het publiek meent dat er een economische band tussen ondernemingen bestaat.

Beschrijvende handelsnaam

Veel ondernemingen kiezen tegenwoordig voor een beschrijvende handelsnaam. Dat biedt namelijk een concurrentievoordeel op internet. Als u bijvoorbeeld besluit om laptops te verkopen via een online webshop, dan zou de naam “Laptopwebshop” ervoor kunnen zorgen dat u op deze belangrijkste zoekterm makkelijk wordt gevonden door uw potentiële klanten. Het nadeel van een beschrijvende handelsnaam is echter dat u daaraan slechts beperkte bescherming kunt ontlenen. Hoewel er voor handelsnamen niet zoals in het merkenrecht een regel geldt dat zij niet beschrijvend mogen zijn, heeft de rechter op grond van geldende rechtspraak toch de vrijheid om aan een handelsnaam geheel of gedeeltelijk bescherming te ontzeggen. Een fantasienaam biedt daarom een veel sterkere bescherming.

Doelgericht

Bij Wieringa Advocaten voorzien wij u snel en doelgericht van juridisch advies.

Ruim 70 jaar ervaring

Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam. Dat geeft ons een voorsprong op het gebied van kennis en ervaring.

Benaderbaar

Door onze cliënten worden wij met name gewaardeerd omdat wij benaderbaar zijn. De lijnen zijn kort en wij helpen u graag met uw (juridische) problemen.

Full-service

Wieringa Advocaten is een full-service kantoor, waardoor wij u in alle aspecten binnen uw bedrijf kunnen adviseren.

Ontwikkelingen

Bij Wieringa Advocaten volgen onze advocaten de laatste ontwikkelingen en publiceren wij regelmatig over alle aspecten van het ondernemingsrecht.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief