icon

Hoge Raad: informatieplicht bij bonusregeling

Werkgevers hebben een plicht om bepaalde gegevens aan werknemers te verschaffen, de informatieplicht. De Hoge Raad oordeelde op 13 december 2024 (ECLI:NL:HR:2024:1871) dat een schending van de informatieplicht ten aanzien van een bonusregeling meeweegt bij de beoordeling hoe de bonusregeling moet worden uitgelegd.

Achtergrond

Een werknemer van een beveiligingsbedrijf maakte op basis van de bonusregeling van zijn werkgever aanspraak op een bonus. Tijdens de sollicitatieprocedure is de werknemer een ‘booklet’ overhandigd met de compensatie de werknemer kon behalen, waarbij de hoogte van de van de compensatie afhankelijk was van het aantal ‘sales’. Verder bepaalde de arbeidsovereenkomst dat de werknemer in aanmerking kwam voor een bonus bovenop zijn salaris. De voorwaarden voor de bonus zouden in een addendum worden vastgesteld, maar dit is nooit gebeurd. De werknemer meende dat het bonusbedrag waarop hij recht had als aanvulling op zijn basissalaris diende te worden uitgekeerd volgens de bepaling uit zijn arbeidsovereenkomst, terwijl de werkgever zich onder verwijzing naar het booklet op het standpunt stelde dat de werknemer slechts recht had op de bonus voor zover dit bedrag zijn basissalaris overtrof. Het hof oordeelde in het voordeel van de werknemer, mede omdat de werkgever haar informatieplicht ten aanzien van de informatieplicht had geschonden.

Hoge Raad

De Hoge Raad stelt voorop dat de informatieplicht voortkomt uit een Europese Richtlijn die ten doel heeft voor werknemers een voldoende mate van transparantie en voorspelbaarheid wat betreft hun arbeidsvoorwaarden te waarborgen. In deze procedure is niet bestreden dat de bonusregeling onder de informatieplicht valt.

De Hoge Raad oordeelt dat het strookt met het doel van deze Richtlijn om in het geval dat een werknemer een vordering tegen zijn werkgever instelt over de uitleg van een bepaling in de arbeidsovereenkomst, en waarbij het de vraag is of de werkgever aan zijn informatieplicht ten aanzien van deze bepaling heeft voldaan, de werkgever te belasten met de bewijslast dat dit het geval is. Echter, wanneer de werkgever niet kan bewijzen dat aan de informatieplicht is voldaan, betekent dit niet dat de bonusregeling moet worden uitgelegd in het voordeel van de werknemer. De uitleg moet plaatsvinden aan de hand van de Haviltex-maatstaf. Mede gelet op het doel van de informatieplicht geldt een schending van de informatieplicht wel als omstandigheid die bij de uitleg in aanmerking moet worden genomen, aldus de Hoge Raad.

Gevolgen uitspraak

Geregeld ontstaat discussie tussen werkgevers en werknemers over de uitleg van een bepaling uit een bonusovereenkomst. Onderhavige uitspraak creëert geen algemeen kader, maar maakt wel duidelijk dat een schending van de informatieplicht mee kan wegen bij de uitleg van de bonusovereenkomst. Welke uitleg prevaleert is uiteindelijk afhankelijk van de omstandigheden van het geval, waaronder de overige contractuele afspraken in de arbeidsovereenkomst.

Heeft u vragen over de uitspraak van de Hoge Raad of over uw bonusovereenkomst? Neem gerust contact op. Wij denken graag met u mee.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoge Raad: informatieplicht bij bonusregeling

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief