icon

Online bestelling geplaatst? Niet altijd verplicht te betalen!

Bestellen en verzenden? Ja, klik. Verplicht om te betalen? Nog niet. Wanneer een consument op een bestelknop klikt tijdens het online winkelen, moet ondubbelzinnig duidelijk zijn dat met deze klik een betalingsverplichting ontstaat. De Hoge Raad heeft vandaag, 4 oktober 2024, geoordeeld dat de tekst ‘bestellen’ of ‘bestelling plaatsen’ op een bestelknop niet voldoende is om aan te nemen dat een betalingsverplichting ontstaat (ECLI:NL:HR:2024:1355). Eerder schreven wij al over de eisen van de bestelknop.

Feiten

Een consument plaatste op bol.com een bestelling voor enkele artikelen en koos daarbij om achteraf te betalen. De bestelling werd afgerond door op een knop te drukken met ‘bestelling plaatsen’. De consument betaalde vervolgens de koopsom niet, waarop bol.com naar de rechter stapte. De kantonrechter twijfelde of de bestelknop aan de wettelijke eisen bij overeenkomsten op afstand voldeed en stelde hierover prejudiciële vragen aan de Hoge Raad.

Hoge Raad

De Hoge Raad overweegt dat bij beantwoording van de vraag of voor de consument duidelijk is dat bij het drukken op een bestelknop een betalingsverplichting ontstaat volgens Europese rechtspraak moet worden uitgegaan van de bewoordingen op de bestelknop zelf.

Van de tekst ‘bestelling plaatsen’ kan niet worden gezegd dat de tekst zowel in omgangstaal als in de ogen van de gemiddelde consument leidt tot het ontstaan van een betalingsverplichting. Hetzelfde geldt voor knoppen met de tekst ‘bestellen’ of ‘bestelling afronden’, aldus de Hoge Raad.

Vernietiging en gevolgen

In het geval dat een bestelknop niet voldoet aan de wettelijke eisen, kan een rechter de overeenkomst op verzoek van partijen vernietigen. De rechter mag de overeenkomst niet ambtshalve volledig vernietigen als een consument niet is verschenen in de procedure. Wel moet een rechter in die situatie de overeenkomst gedeeltelijk vernietigen, zonder dat de consument wordt geschaad in zijn rechten.

De Hoge Raad oordeelde vandaag ook dat bij volledige vernietiging van een overeenkomst wegens een ongeldige bestelknop de handelaar recht kan hebben op een vergoeding op basis van onrechtvaardige verrijking of onverschuldigde betaling voor zover dit redelijk is. Wat redelijk is hangt uiteraard af van de omstandigheden van het geval. 

Relevantie

De uitspraak van de Hoge Raad benadrukt de informatieplicht van handelaren en verkopers ten opzichte van consumenten. Aangezien de bestelknop het sluitstuk is van een digitaal gesloten overeenkomst, is essentieel dat een consument weet dat hij een betalingsverplichting aangaat. In dat kader biedt de wet uitkomst. De tekst ‘bestellen met betalingsverplichting’ geldt in ieder geval als een ondubbelzinnige verklaring.  

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Online bestelling geplaatst? Niet altijd verplicht te betalen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief