icon

Stilte voor de storm?

Het CBS meldde vanochtend dat het totaal aantal uitgesproken faillissementen in oktober 2020 het laagste niveau bereikte sinds augustus 1999. Volgens cijfers van de Raad voor de rechtspraak zijn er vorige maand 236 faillissementen uitgesproken, een daling van 45% in vergelijking met diezelfde periode in 2019.

Waar blijft dan de golf van faillissementen als gevolg van de coronacrisis, die al maanden wordt voorspeld?

Bij deze cijfers is het van belang te beseffen dat het aantal faillissementen per week of zelfs per maand sterk fluctueert. Natuurlijke personen buiten beschouwing gelaten zijn er in 2020 tot en met week 45 2.869 faillissementen uitgesproken, vergeleken met 3.242 in 2019: een daling van ‘slechts’ 11.5%.

Niettemin een opvallende daling gelet op de enorme hoeveelheid getroffen ondernemers.

Een verklaring voor deze daling is door de Raad voor de Rechtspraak nog niet onderzocht, maar te denken valt bijvoorbeeld aan de steunmaatregelen van de overheid en banken die ook financieel ongezonde organisaties staande houden, schuldeisers die terughoudender zijn in het aanvragen van het faillissement van hun wederpartij in de hoop dat de betalingsonmacht van de schuldenaar slechts van tijdelijke aard is en het feit dat de rechtbanken de faillissementsrekesten vanaf week 14 voor ten minste vier weken aanhouden.

De verwachting bestaat dat met het vervallen van deze omstandigheden het aantal faillissementen (sterk) zal toenemen.

Mocht u in deze tijden geconfronteerd worden met een faillissementsaanvraag of te maken hebben met een niet-betalende klant, neemt u gerust contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stilte voor de storm?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief