Praktijkgebieden: Bedrijven in moeilijkheden
Het CBS meldde vanochtend dat het totaal aantal uitgesproken faillissementen in oktober 2020 het laagste niveau bereikte sinds augustus 1999. Volgens cijfers van de Raad voor de rechtspraak zijn er vorige maand 236 faillissementen uitgesproken, een daling van 45% in vergelijking met diezelfde periode in 2019.
Waar blijft dan de golf van faillissementen als gevolg van de coronacrisis, die al maanden wordt voorspeld?
Bij deze cijfers is het van belang te beseffen dat het aantal faillissementen per week of zelfs per maand sterk fluctueert. Natuurlijke personen buiten beschouwing gelaten zijn er in 2020 tot en met week 45 2.869 faillissementen uitgesproken, vergeleken met 3.242 in 2019: een daling van ‘slechts’ 11.5%.
Niettemin een opvallende daling gelet op de enorme hoeveelheid getroffen ondernemers.
Een verklaring voor deze daling is door de Raad voor de Rechtspraak nog niet onderzocht, maar te denken valt bijvoorbeeld aan de steunmaatregelen van de overheid en banken die ook financieel ongezonde organisaties staande houden, schuldeisers die terughoudender zijn in het aanvragen van het faillissement van hun wederpartij in de hoop dat de betalingsonmacht van de schuldenaar slechts van tijdelijke aard is en het feit dat de rechtbanken de faillissementsrekesten vanaf week 14 voor ten minste vier weken aanhouden.
De verwachting bestaat dat met het vervallen van deze omstandigheden het aantal faillissementen (sterk) zal toenemen.
Mocht u in deze tijden geconfronteerd worden met een faillissementsaanvraag of te maken hebben met een niet-betalende klant, neemt u gerust contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.