Praktijkgebieden: Bouwrecht
Om meer controle te krijgen op door bewoners ervaren overlast door (ver)bouwactiviteiten heeft Stadsdeel West onlangs het Project Bouwdynamiek aangekondigd. In het kader van het Project Bouwdynamiek zullen per 1 februari 2019 twee pilots van start gaan in de buurten Vondelparkbuurt, Helmersbuurt en Cremersbuurt.
Verplicht bouwbord
De eerste pilot houdt in dat een vergunninghouder verplicht wordt om bij bouwwerkzaamheden een bouwbord te plaatsen met daarop informatie over de aard, de duur en de omvang van een bouwproject alsook zijn contactgegevens. Stadsdeel West wil onderzoeken of dit een geschikte vorm is om te zorgen dan omwonenden beter worden geïnformeerd over de uitvoering van een bouwplan.
Het bouwbord is volgens het stadsdeel de eigen verantwoordelijkheid van de vergunninghouder. Vergunninghouders doen er dus verstandig aan om zelf vooraf te checken of het te plaatsen bouwbord aan alle overig relevante regelgeving voldoet. Zo zijn bijvoorbeeld alleen bouwborden die in de onmiddellijke nabijheid van het terrein waarop de bouwactiviteit wordt uitgevoerd (op grond van artikel 2 lid 20 Bijlage II bij het Bor) (omgevings)vergunningvrij.
Er is nog wel het één en ander onduidelijk over deze pilot. Het is bijvoorbeeld niet bekend of ook bij kleine bouwplannen en bouwplannen die reeds in uitvoering zijn, een bouwbord geplaatst moet worden. Ook is het niet bekend wat de sanctie is op overtredingen.
Vergunningplicht objecten in de openbare ruimte
De tweede pilot houdt in dat er vanaf 1 februari 2019 voor het plaatsen van objecten zoals containers, mobiele toiletten etc. in de openbare ruimte een objectvergunning moet worden aangevraagd. Hierdoor wil Stadsdeel West zowel invloed uitoefenen op het aantal objecten dat op straat terecht komt als op de periode dat de objecten mogen blijven staan.
De wettelijke systematiek van deze vergunningplicht is als volgt. Op grond van artikel 4.3 lid 1 van de APV is het – behoudens uitzonderingen – verboden om zonder vergunning van het college voorwerpen of stoffen op, aan, in of boven de weg te plaatsen, aan te brengen, te hebben of te storten. Op grond van artikel 4.5 APV kan het college
Kennelijk om de regeldruk voor ondernemers te verminderen heeft het college in het besluit van 25 april 2016 ten aanzien van bepaalde objecten voor uitvoering van verhuizingen en bouwwerkzaamheden de vergunningplicht vervangen voor een meldingsplicht. Deze meldingsplicht geldt voor objecten met een maximale maatvoering van 2,40 meter breed, 4,50 meter lang en 2,75 meter hoog waarbij de maximale hoogte niet geldt voor de rolsteiger, de hoogwerker en de verhuislift. Voor niet alle objecten kan worden volstaan met een melding. Zo is het alleen mogelijk melding te doen voor plaatsing van objecten gedurende maximaal zeven dagen, voor maximaal drie objecten, bij voorkeur in een parkeervak en voor maximaal twee parkeervakken.
Het college heeft de bevoegdheid om nadere regels stellen (lid 2) en om wegen en weggedeelten aan te wijzen (lid 3) gedelegeerd aan de stadsdelen. Dit betekent dat de stadsdelen de mogelijkheid tot melding voor bepaalde gebieden kunnen uitzonderen. Van deze mogelijkheid heeft het Dagelijks Bestuur van de stadsdeelcommissie van Stadsdeel West nu dus gebruik gemaakt om de vergunningplicht voor objecten in de openbare ruimte in de Vondelparkbuurt, Helmersbuurt en Cremersbuurt bij wijze van een pilot te herintroduceren.
De Pilot Bouwdynamiek duurt relatief kort, tot juni 2019, waarna Stadsdeel West de resultaten zal evalueren.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.