Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
Er zijn vele vormen waarin bezoekers van Amsterdam 's nachts onderdak wordt geboden. Het onderscheid wordt bepaald door wettelijke regelingen namelijk de Wet ruimtelijke ordening (Wro) op grond waarvan bestemmingsplannen worden vastgesteld, de Huisvestingswet en daarop gebaseerde Regionale huisvestingsverordening en de Woningwet met het daarop gebaseerde Bouwbesluit (brandveiligheidseisen). Voorts gelden divers beleidsregels aangaande deze wettelijke regelingen.
Het eerste belangrijke onderscheid is of het nachtverblijf wel of niet binnen de bestemming wonen kan worden begrepen. Buiten de bestemming wonen wordt aangemerkt het gebruik als hotel of als logiesbedrijf. Daarvan is sprake indien in strijd wordt gehandeld met de beleidsregels voor short stay, b&b of incidentele verhuur. Een voorbeeld is het geval dat in een appartement waarvoor een short stay-vergunning is afgegeven, voor minder dan 7 dagen aaneengesloten nachtverblijf wordt verschaft. B&b en incidentele verhuur mag ook korter, maar kennen weer andere beperkingen.
Een tweede onderscheid is of de hoofdbewoner in het appartement woonachtig is. Dan kan er sprake zijn van b&b (hetgeen bedrijfsmatig is, hoogstens 40% van oppervlak, hoogstens vier gasten) of van incidentele verhuur (niet bedrijfsmatig, (dus) niet meer dan twee maanden per jaar). Is de hoofdbewoner niet ingeschreven op het adres of is deze aldaar feitelijk niet woonachtig, dan wordt dit aangemerkt als een hotel/logiesbedrijf of er moet sprake zijn van een vergunde short stay, waarbij voor tijdelijke onttrekking van de woonruimte aan de woningvoorraad vergunning op grond van de Regionale huisvestingsverordening is gegeven.
Ten slotte het aantal personen. Bij incidentele verhuur, b&b en short stay geldt een maximum van vier personen. Indien er meer personen worden gehuisvest, dan raken de voorschriften uit het Bouwbesluit inzake een logiesverblijf van toepassing. Ook zou er sprake kunnen zijn van overbewoning.
Niet heel overzichtelijk dus. Niet besproken is de naar verluidt omvangrijke illegale markt voor het verschaffen van nachtverblijf aan bezoekers. Daartegen wordt uitermate ferm opgetreden met een soort hitteams die 's-ochtends vroeg voor de deur staan en in het pand aangetroffen gasten uit hun bed lichten en ondervragen.
Buitenlandse bezoekers die met deze aanpak worden geconfronteerd zullen niet begrijpen dat een ander voortvloeit uit het streven van Amsterdam een Topstad te maken.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.