icon

Wachttijd bij opzegging huur bedrijfsruimte geldt niet in verlengde huurtermijn

Huurders van zogeheten “bedrijfsruimten” genieten een tamelijk sterke huurbescherming. Het gaat om middenstandsbedrijfsruimten, zoals winkels en restaurants. De wetgever wil de huur van deze bedrijven beschermen omdat zij vaak afhankelijk zijn van lokale klandizie en goodwill.

Eén van de vormen van huurbescherming is dat een opvolgende eigenaar/verhuurder de huur niet direct na de eigendomsoverdracht mag opzeggen wegens “dringend eigen gebruik”. Er geldt een minimale wachttijd van drie jaar nadat de huurder schriftelijk in kennis is gesteld van de rechtsopvolging. De ratio achter deze bepaling is uiteraard dat de huurder niet plotseling wordt geconfronteerd met een andere verhuurder die het gehuurde voor eigen gebruik nodig heeft

In een arrest van de Hoge Raad van 24 sepember 2010 is uitgemaakt/bevestigd dat deze wachttijd alleen geldt in de eerste huurperiode. Als de huurovereenkomst is verlengd (bijvoorbeeld voor een nieuwe huurperiode van nog eens 5 jaar), is de verhuurder/rechtsopvolger niet gebonden aan deze wachttijd en kan de huurovereenkomst dus – in beginsel – direct worden opgezegd, uiteraard met inachtneming van de opzegtermijn en de overige wettelijke vereisten.

Ook interessant aan het arrest van de Hoge Raad is dat hierin wordt bevestigd dat de rechter een vordering tot eindigen van de huurovereenkomst niet kan toewijzen tegen een datum die gelegen is voor die van zijn uitspraak. Vanuit het oogpunt van rechtszekerheid is dit m.i. een begrijpelijk oordeel.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wachttijd bij opzegging huur bedrijfsruimte geldt niet in verlengde huurtermijn

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief