Praktijkgebieden: Bestuursrecht
Een beroep op het gelijkheidsbeginsel heeft niet vaak succes. Daarvoor moet worden aangetoond dat er sprake is van een ongelijke behandeling van rechtens vergelijkbare gevallen. Dit strandt, zodra er een rechtens relevant verschil wordt aangewezen.
In een recente uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak (11 juni 2008, LJN BD3618) had het beroep op het gelijkheidsbeginsel wel succes. In deze zaak ging het om een dwangsombeschikking gericht op het verwijderen van reclame-uitingen van een winkelpand. Er zat folie op ramen van de begane grond en de eerste verdieping, zowel aan de voor- als zijkant van het pand. Op het folie stonden modellen afgebeeld met kleding uit het assortiment van de betreffende winkel.
De winkelier wees er ten eerste op dat in andere steden niet werd opgetreden tegen dit soort folie en de betrokken gemeente ook niet optrad tegen folie waarop geen reclame-uitingen waren afgebeeld. De gang van zaken in andere gemeenten werd door de Afdeling niet vergelijkbaar geacht. Folie zonder reclame-uiting was dat evenmin.
Daarnaast had de winkelier een aantal andere gevallen in dezelfde gemeente genoemd, en zij stelde dat ze vergelijkbaar waren. Van deze gevallen had ze ook foto’s in de procedure gebracht. Het bestuur had erop gewezen dat het niet vergelijkbare gevallen waren, omdat de relatie van de reclame met de architectuur en de omgeving niet vergelijkbaar was. Die motivering acht de Afdeling niet voldoende. Het gelijkheidsbeginsel vergt een consistent en doordacht bestuursbeleid, aldus de Afdeling. Het veronderstelt dat het bestuur welbewust richting geeft en derhalve een algemene gedragslijn volgt ten aanzien van zijn optreden in vergelijkbare gevallen. Wat nu precies de relevante verschillen in relatie van de betrokken reclames met de architectuur en de omgeving was, kon het bestuur niet duidelijk maken. Evenmin kon het bestuur niet duidelijk maken hoe dit uitgangspunt zich verhield met een algemene regel dat ruiten nimmer geheel of grotendeels dichtgeplakt dienen te worden met reclame.
Tenslotte hechtte de Afdeling er waarde aan dat de winkelier de dwangsom was opgelegd na een eigen constatering van de overtreding door het bestuur, terwijl in andere, vergelijkbare gevallen het bestuur pas tot actie was gekomen naar aanleiding van het beroep op het gelijkheidsbeginsel door de winkelier. Die gevallen waren dus niet op eigen initiatief van het bestuur aangepakt. Bovendien was daarbij volstaan met het schrijven van een informatieve brief, waarin van een dwangsom of iets dergelijks geen sprake was.
Dit leidde tot een vernietiging van de aangevochten uitspraak van de rechtbank en de beslissing op het bezwaarschrift. Het bestuur dient nu een nieuw besluit te nemen op het bezwaarschrift. Aangezien de Afdeling de vernietiging heeft gebaseerd op een motiveringsgebrek, zou het bestuur, door alsnog een deugdelijke motivering aan te voeren, het ingenomen standpunt bij de nieuwe beslissing op bezwaar kunnen handhaven. Indien er geen deugdelijke motivering is aan te voeren, ontstaat de situatie dat vanwege het geslaagde beroep op het gelijkheidsbeginsel door het bestuur niet kan worden opgetreden tegen deze situatie, waarvan vast staat dat deze strijdig is met de toepasselijke reclameverordening.
Doorgaans wordt het niet optreden tegen een met de wet strijdige situatie gedogen genoemd. In de rechtspraak is gedogen flink aan banden gelegd, maar gelijke gevallen lijken aldus tot een verplichting tot gedogen te kunnen leiden.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.