Praktijkgebieden: Huurrecht, Omgevingsrecht
Bij de koop en verkoop van (bestaande) woningen wordt veel gebruik gemaakt van de NVM modelkoopakte. De NVM modelkoopakte bepaalt dat de woning wordt overgedragen in de huidige staat en met alle daarbij behorende zichtbare en onzichtbare gebreken. Alleen gebreken die maken dat de woning niet geschikt is voor normaal gebruik als woning kunnen tot non-conformiteit leiden. Pas dan kan het dus zinvol zijn om een vordering in te stellen.In de praktijk is er (uiteraard) regelmatig discussie over wat wel en wat niet valt onder “geschikt voor normaal gebruik”. In deze bijdrage geef ik een kort overzicht van enkele recente uitspraken over dit onderwerp.
– verroeste stalen draagbalkIn de fundering van de woning is na de koop een ernstig verroeste stalen draagbalk aangetroffen. Volgens de sector kanton van de Rechtbank Arnhem leidt dit er echter niet toe dat de woning niet meer geschikt is voor normaal gebruik. Daarbij wordt in aanmerking genomen dat de draagkracht van de balk niet is afgenomen doordat later een steunbeer is aangebracht.
– een woning waarin asbest is verwerktDeze zaak gaat over een woning waarin asbesthoudend materiaal is verwerkt. Het asbest verkeert niet meer in goede staat waardoor sprake is van gruis en brokstukken. De Rechtbank Utrecht is van oordeel dat dit asbest maakt dat de woning niet geschikt is voor normaal gebruik. Het is algemeen bekend dat asbesthoudende platen een ernstig gevaar voor de gezondheid opleveren indien deze niet meer in goed staat verkeren dan wel zijn bewerkt, aldus de Rechtbank. Dat de verkopers ruim 30 jaar naar tevredenheid in de woning hebben gewoond kan daar volgens de Rechtbank niet aan afdoen.
– een woning die is besmet met huiszwam.Het gaat hier om huiszwam in onder meer de kruipruimte van een woning. Als gevolg van de huiszwam zijn houten vloerdelen en de balklaag van de woning aangetast waardoor deze naar verwachting moeten worden vervangen. Zonder dit nader te motiveren oordeelt de Rechtbank Zutphen dat de woning hierdoor niet geschikt is voor normaal gebruik als woning.
– een vloer met losliggende tegels.De tegels in de vloer van de woonkamer laten los. De Rechtbank Utrecht oordeelt dat dit gebrek het normale gebruik van de woning verhindert. De Rechtbank neemt daarbij in aanmerking dat het gaat om tegels in de vloer van de woonkamer. De woonkamer heeft volgens de Rechtbank een essentiële functie voor bewoning. Verder neemt de rechtbank in aanmerking dat het niet alleen sprake is van losliggende tegels maar dat de tegels gedeeltelijk ook “omhoog” zijn gekomen en schots en scheef uit de vloer staken.
Uit deze greep uit de rechtspraak blijkt al dat er geen eenduidig criterium is te geven voor het wel of niet bestaan van non-conformiteit. In elk geval is het voor de koper van belang om voorafgaand aan de koop zorgvuldig onderzoek te verrichten naar eventuele gebreken. Voor de verkoper is het van belang om de aan hem of haar bekende gebreken mee te delen aan de koper en dit in de koopovereenkomst vast te leggen. Daarmee kan discussie achteraf worden voorkomen.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.