icon

College van B&W: woningdelen in Amsterdam wordt eenvoudiger

In een recent persbericht heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Amsterdam aangekondigd de regels voor woningdelen te gaan versimpelen. Over de huidige ‘Beleidsregels woongroepen' hebben wij ons op eerder kritisch uitgelaten,

Volgens de huidige regelgeving moet wanneer drie of meer personen tussen wie geen familierechtelijke relatie bestaat en die geen gemeenschappelijke huishouding voeren of wensen te voeren, maar wel op basis van eigen initiatief kiezen om samen een woonruimte te huren aan de volgende vereisten worden voldaan:

– geliberaliseerde huurwoning;
– één huurcontract op naam van alle leden van de woongroep;
– gemeenschappelijke rekening voor het betalen van huur en vaste lasten;
– coöptatieregeling;
– elke bewoner heeft een eigen kamer van minimaal 15m²;
– gemeenschappelijke verblijfsruimte van minimaal 15m² per bewoner;
– de woning moet voldoen aan eisen voor geluidreducerende maatregelen;
– melden bij de gemeente.

Het college is voornemens deze regels los te laten en aan te sluiten bij de regels voor kamerverhuur. Kamerverhuur kan vormgegeven worden als hospitaverhuur (naast hoofdbewoner 1 of 2 huishoudens die max 50% van de gebruiksoppervlakte van de woning bewonen) of reguliere kamerverhuur (3 of meer onzelfstandige wooneenheden binnen een woning gebruikt door 3 of meer huishoudens, met gedeeld gebruik van één of meer wezenlijke voorzieningen buiten de wooneenheid). Voor woongroepen zal volgens het persbericht nog aan twee vereisten moeten worden voldaan: een gezamenlijke kamer en specifieke geluidseisen.

Voor zover inderdaad aangesloten wordt bij de huidige regels die gelden voor kamerverhuur, is het de vraag of voor woningdelen eveneens een woningonttrekkingsvergunning verplicht wordt gesteld. Dit blijkt niet uit het persbericht. Indien een woningonttrekkingsvergunning verplicht wordt gesteld, levert dit juist weer een aanzienlijke hobbel op voor woningdelers.

Het duurt nog even voor er daadwerkelijk nieuwe regels zijn: om het beleid te kunnen aanpassen moet de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 worden aangepast.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
College van B&W: woningdelen in Amsterdam wordt eenvoudiger

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief