icon

Crisis, arbeidstijdverkorting en deeltijd WW

Met invang van 30 november 2008 konden werkgevers die wegens de kredietcrisis een acuut omzetverlies leden een verzoek voor werktijdverkorting indienen voor hun werknemers. Deze bijzondere regeling arbeidstijdverkorting was een aangepaste regeling van de al langer bestaande mogelijkheid voor werkgevers om bij niet tot de gebruikelijke ondernemersrisico’s behorende calamiteiten als brand, epidemie of een overstroming arbeidstijdverkorting aan te vragen. Deze regeling werd toen uitgebreid naar omstandigheden die in feite wel tot het normale ondernemersrisico behoorden.

De bijzondere regeling werktijdverkorting is met ingang van 21 maart jl. komen te vervallen. In plaats daarvan hebben regering en sociale partners besloten tot verruiming van de regeling deeltijd WW. Wat is het doel van deze regeling en wat behelst zij?

Deeltijd WW moet bedrijven die in beginsel gezond zijn maar geconfronteerd worden met teruglopende orders en inkomsten helpen door de crisis heen te komen zonder dat deze bedrijven tot de drastische maatregelen van ontslag hoeven over te gaan.

Werkgevers krijgen daartoe de mogelijkheid om de werktijd tijdelijk met maximaal 50% te verkorten. De betrokken werknemers ontvangen voor deze maximaal 50% een WW-uitkering. De werknemers blijven daarbij voor de volle 100% van hun arbeidsovereenkomst in dienst van de werkgever. De maximale periode waarover werkgevers gebruik kunnen maken van deze regeling is 15 maanden.

Om een beroep te kunnen doen op de regeling dienen werkgevers aan een aantal voorwaarden te voldoen waaronder het hebben bereikt van overeenstemming met de bonden. Als er geen bonden beschikbaar zijn, dient overleg plaats te vinden met een andere werknemersvertegenwoordiging. Dit zal vaak de Ondernemingsraad zijn.

Het is vervolgens aan het UWV om de WW-aanvraag te toetsen.

De regeling gaat in op 1 april 2009 en zal gelden tot 1 januari 2010.


Liesbeth Heidstra is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Crisis,  arbeidstijdverkorting en deeltijd WW

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief