icon

Belastingdienst gaat fraude extra hard aanpakken

De afgelopen maanden heeft de belastingdienst aan een project gewerkt om fraudeurs op te sporen en aan te pakken. De belastingdienst heeft voor dit project al 700 nieuwe medewerkers aangenomen die zich speciaal gaan richten op het aanpakken van fraudeurs. In 2011 moet het aantal toezichtmedewerkers ongeveer 7000 bedragen.

De belastingdienst heeft onderzocht in welke branches (vermoedelijk) regelmatig gefraudeerd wordt. In dat kader noemt de belastingdienst onder meer de vastgoedsector, ompakbedrijven, wokrestaurants en belwinkels. Deze risicogroepen kunnen de komende periode meer controles verwachten. De controles zullen met name plaatsvinden bij bedrijven maar ook particuliere fraudeurs zullen extra op hun hoede moeten zijn. De manier van handhaven zal vrij agressief zijn. In samenwerking met de plaatselijke autoriteiten worden zogenaamde “stop-en-betaal”-acties gehouden tegen notoire wanbetalers. Een voorbeeld hiervan is met een flitsauto kentekens scannen en wanbetalers van de weg halen. Doorrijden kan pas indien je betaalt. En anders wordt de auto in beslag genomen.

Het uiteindelijke doel van het project is enerzijds het ophalen van (achterstallig) belastinggeld. Daarnaast moet het project ook een soort preventieve werking hebben. Fraudeurs moeten ontmoedigd worden om door te gaan met hun malafide praktijken. De belastingdienst benadrukt overigens nog wel dat de acties zich enkel zullen richten tot vermoedelijke fraudeurs. De gewone, brave burger en ondernemer zullen met rust worden gelaten.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Belastingdienst gaat fraude extra hard aanpakken

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief