Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
Volgende week dinsdag 12 december behandelt de Eerste Kamer het Belastingplan 2007. Het wetsvoorstel hangt samen met de Wet werken aan winst en het wetsvoorstel “Paarse Krokodil”.
De Wet werken aan winst werd door de Eerste Kamer op 28 november jl. aangenomen. Wij schreven daarover in een blog van 29 november. Het wetsvoorstel Paarse Krokodil is door de Tweede Kamer op 31 oktober aangenomen en zal door de Eerste Kamer tegelijk met het Belastingplan 2007 op 12 december worden behandeld. Dit wetsvoorstel beoogt de administratieve lasten voor het bedrijfsleven te verlichten. Wij schreven daarover in een blog van 8 juni van dit jaar.
Het Belastingplan 2007 moet op 1 januari 2007 in werking treden. Het plan behelst veranderingen op velerlei terrein en het is niet doenlijk om alle maatregelen in een blog te behandelen. Ik stip daarom een aantal wijzigingen aan. Een vollediger lijst van de maatregelen vindt u op de website van het Ministerie van Financiën.
Het kabinet neemt lastenverlichtende maatregelen die alle huishoudens ten goede moeten komen. De algemene heffingskorting en de arbeidskorting worden licht verhoogd. De tarieven van de inkomstenbelasting en de premies volksverzekeringen in de eerst en tweede schijf worden verlaagd. Voor directeuren-grootaandeelhouders wordt de hogere inkomensafhankelijke bijdrage die zij moeten betalen voor hun ziektekostenverzekering, gecompenseerd door een tijdelijke verlaging van het inkomstenbelastingtarief dat wordt geheven over hun aanmerkelijk belang.
De hulp in de huishouding mag met ingang van 1 januari 2007 drie dagen per week werkzaamheden verrichten zonder dat de opdrachtgever loonbelasting en premies hoeft af te dragen. De hulp moet vanzelfsprekend zelf wel aangifte van de inkomsten doen.
De zelfstandig ondernemer die naast zakelijk ook privé gebruik maakt van zaken die tot de onderneming behoren (zoals een vakantiehuisje), mag voortaan de btw bij aankoop volledig aftrekken, maar zal vervolgens steeds btw moeten afdragen over de waarde van het privé-gebruik.
(Gedeeltelijk) arbeidsongeschikten die een eigen bedrijf beginnen, krijgen een tijdelijke aftrekpost en een verlaagd urencriterium (800 in plaats van 1225 per jaar).
Het topbelastingtarief in de Successiewet op erfenissen en schenkingen, dat van toepassing is op andere verkrijgers dan de echtgenoot en directe familie, wordt verlaagd van 68 naar 63 procent.
Beroepssporters worden vrijgesteld van loonbelasting. Zij moeten wel aangifte van hun inkomsten doen in het kader van de inkomstenbelasting.
De werkgeversbijdrage in de kosten van kinderopvang wordt wettelijk geregeld. De overheid verstrekt de werkgeversbijdrage aan de ouders via een toeslag. Deze bedraagt één derde deel van de kosten van kinderopvang.De werkgevers bekostigen de verstrekking via een opslag op de sectorpremies. Voor 2007 zal deze opslag naar verwachting 0,28 procent van de loonsom bedragen. De kosten van de financiële tegemoetkoming zijn voor alle werkgevers dezelfde ongeacht de behoefte van hun werknemers aan kinderopvang. Alleen werkgevers die momenteel in het geheel geen bijdrage verstrekken worden volledig geconfronteerd met deze kosten. Voor alle andere werkgevers staat daar het wegvallen van de huidige kosten van de werkgeversbijdrage tegenover.
Zie ook:Wettekst Belastingplan 2007Memorie van Toelichting Belastingplan 2007
Peter Bos is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.