Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Piraterij is het (op grote schaal) zonder toestemming van de maker van een auteursrechtelijk beschermd werk verveelvoudigen en/of openbaar maken daarvan. Op de werkvloer komt volgens Stichting BREIN het illegaal uitwisselen van muziek, film en softwarebestanden en zelfs handelen in gekopieerde cd's en dvd's steeds vaker voor. Vanwege de snelheid van de internetverbindingen vinden veel piraten de werkplek de ideale omgeving voor illegale uitwisseling.
Voor werkgevers is piraterij op de werkplek allesbehalve ideaal. De werkgever zou in civiele en/of strafrechtelijke procedures betrokken kunnen worden. Voorts zullen de activiteiten van de werknemers/piraten veelal invloed hebben op de productiviteit. Een ander groot nadeel is dat de veiligheid van het netwerk gevaar kan lopen door de virussen, spyware en adware, die regelmatig met gedownloade bestanden worden binnengehaald. Voorts kunnen de bestanden de netwerkcapaciteit belasten waardoor de internetverbinding voor andere werknemers trager kan worden.
Om dit alles te voorkomen is het voor werkgevers raadzaam om een protocol op te stellen met gedragsregels. Het is daarbij verstandig om de te nemen sancties op overtreding van het protocol te omschrijven en een bewijs te hebben dat dit protocol aan de werknemers te hand is gesteld. Indien er sancties moeten worden genomen tegen werknemers/piraten, kunnen deze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dit is, wanneer er geen protocol is opgesteld, een stuk lastiger.
Stichting BREIN heeft op haar website een voorbeeld-memo aan werknemers geplaatst.
Eén kanttekening van onze kant: Het hebben van een protocol veronderstelt dat er ook daadwerkelijk naar gehandeld wordt. Een werkgever die een protocol heeft en vervolgens overtredingen daarvan niet sanctioneert zal niet alleen naar verwachting een moeizamer positie hebben wanneer en procedures worden aangespannen, maar ook op problemen stuiten wanneer hij de piraat uiteindelijk wil ontslaan.
Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.