icon

Piraterij op het werk

Piraterij is het (op grote schaal) zonder toestemming van de maker van een auteursrechtelijk beschermd werk verveelvoudigen en/of openbaar maken daarvan. Op de werkvloer komt volgens Stichting BREIN het illegaal uitwisselen van muziek, film en softwarebestanden en zelfs handelen in gekopieerde cd's en dvd's steeds vaker voor. Vanwege de snelheid van de internetverbindingen vinden veel piraten de werkplek de ideale omgeving voor illegale uitwisseling.

Voor werkgevers is piraterij op de werkplek allesbehalve ideaal. De werkgever zou in civiele en/of strafrechtelijke procedures betrokken kunnen worden. Voorts zullen de activiteiten van de werknemers/piraten veelal invloed hebben op de productiviteit. Een ander groot nadeel is dat de veiligheid van het netwerk gevaar kan lopen door de virussen, spyware en adware, die regelmatig met gedownloade bestanden worden binnengehaald. Voorts kunnen de bestanden de netwerkcapaciteit belasten waardoor de internetverbinding voor andere werknemers trager kan worden.

Om dit alles te voorkomen is het voor werkgevers raadzaam om een protocol op te stellen met gedragsregels. Het is daarbij verstandig om de te nemen sancties op overtreding van het protocol te omschrijven en een bewijs te hebben dat dit protocol aan de werknemers te hand is gesteld. Indien er sancties moeten worden genomen tegen werknemers/piraten, kunnen deze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dit is, wanneer er geen protocol is opgesteld, een stuk lastiger.

Stichting BREIN heeft op haar website een voorbeeld-memo aan werknemers geplaatst.

Eén kanttekening van onze kant: Het hebben van een protocol veronderstelt dat er ook daadwerkelijk naar gehandeld wordt. Een werkgever die een protocol heeft en vervolgens overtredingen daarvan niet sanctioneert zal niet alleen naar verwachting een moeizamer positie hebben wanneer en procedures worden aangespannen, maar ook op problemen stuiten wanneer hij de piraat uiteindelijk wil ontslaan.


Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Piraterij op het werk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief