Wieringa AdvocatenWieringa Advocaten • Postbus 10100 1001 EC Amsterdam • IJdok 17 1013 MM Amsterdam • +31 (0)20 624 6811 • wieringa@wieringa.nl
 
Employment Law

Geen boete wegens kinderarbeid voor André Rieu

Orkestleider wordt niet beschouwd als werkgever

De Raad van State heeft in een uitspraak van gisteren bevestigd dat André Rieu geen boete hoeft te betalen voor het feit dat (te) jonge panfluiters te laat op de avond nog deelnamen aan zijn concerten op het Vrijthof. Rieu had daarvoor in 2015 een boete gekregen van ruim een ton.

De Raad van State is van oordeel dat Rieu niet kon worden gezien als werkgever van de jonge muzikanten: hij had een contract gesloten met de band van Gheorge Zamfir (de oudere lezers zullen zich hem herinneren, net als de liefhebbers van de film Kill Bill). Het was de band, niet Rieu, die bepaalde wie aan het concert zou meedoen. Omdat Rieu de individuele muzikanten niet kon opdragen aanwezig te zijn en mee te doen had hij, zo oordeelt de Raad van State, geen gezag over de kinderen – en was daarmee geen “werkgever” naar de letter van de Arbeidstijdenwet. Het feit dat de ouders van de kinderen aan Rieu (individuele) verklaringen van geen bezwaar tegen deelname hadden afgegeven maakte dat niet anders. De uitspraak was een bevestiging van de uitspraak van de rechtbank Limburg in deze zaak van december 2017.

Verrast de uitspraak? Ja en nee. Nee, omdat de Raad van State al eerder in 2013 bepaalde dat de beoordeling van het werkgeversbegrip voor deze wet erg strikt moet worden genomen. In die zin wijkt (de toepassing) van deze wet nogal af van die van de Wet arbeid vreemdelingen, waarbij zo’n beetje iedereen in een keten waarin buitenlanders zonder de juiste papieren werken, daarvoor aansprakelijk lijken te kunnen worden gesteld. Wat dat betreft is de uitspraak consistent.

De uitspraak verrast wél omdat deze het ontduiken van het verbod van kinderarbeid wel relatief eenvoudig lijkt te maken, en dat kan toch bezwaarlijk de bedoeling zijn. De wet beoogt (in dit geval) kinderen te beschermen, en bij die beschermingsgedachte past een beperkte toepassing van de wet minder goed. Bovendien lijkt hier goed te verdedigen – zoals de minister van SZW ook tevergeefs probeerde – dat toch bezwaarlijk is vol te houden dat Rieu geen gezag uitoefende toen de kinderen eenmaal op het podium stonden. Je kunt goed voorstellen dat de wet zou verwachten dat hij er voor zorgt dat er geen te jonge kinderen op zijn podium verschijnen op tijden waarop de wet dat verbiedt.

BNR besteedde in zijn nieuwsuitzending van gistermiddag aandacht aan deze uitspraak, waarbij ik ook commentaar heb geleverd. Dat fragment is hier terug te horen.

Deel dit artikel via     
Twitter     Twitter     E-mail     

Arco’s recent blogs

 

what are you looking for?

pages with at least one of the search terms
pages with all search terms
pages with the exact text

in the entire website
only in the blog
in the website except the blog

Wieringa Advocaten