icon

Noodzaak procesbelang in het bestuursrecht

In een van onze eerdere blogs informeerde wij u al over het vereiste van procesbelang binnen het bestuursrecht. Met procesbelang wordt gedoeld op het belang dat een belanghebbende heeft bij de uitkomst van een procedure. Daarbij gaat het erom of het doel dat de belanghebbende heeft, met het rechtsmiddel kan worden bereikt en voor de belanghebbende van feitelijke betekenis is. Voor zover wordt vastgesteld dat een procesbelang ontbreekt, wordt het bezwaar of het beroep niet-ontvankelijk verklaard en wordt niet toegekomen aan de inhoudelijke toetsing van de zaak. In een uitspraak 6 november 2024 (ECLI:NL:RVS:2024:4479) heeft de Afdeling van de Raad van State zich uitgelaten over procesbelang binnen het demonstratierecht.

Achtergrond

In de onderliggende zaak stond een besluit van de voorzitter van de van de Veiligheidsregio Groningen van 6 juli 2020 (“het besluit”) ter discussie, waarmee uit oogpunt van veiligheid was bepaald dat demonstraties waarbij landbouwvoertuigen werden ingezet op wegen, daaraan liggende parkeerterreinen en andere openbare plaatsen verboden waren voor de duur van een week.

Appellanten – een tweetal belangenorganisaties voor agrariërs – stelde tegen het besluit bezwaar, beroep en vervolgens hoger beroep in. De appellanten waren van mening dat het besluit het recht om te demonstreren vergaand had beperkt door het inzetten van landbouwvoertuigen bij demonstraties te verbieden.

Een van de vragen die in onderhavige procedure aan de orde kwam, was de vraag of de appellanten wel beschikten over procesbelang. Immers, de termijn waarbinnen niet met landbouwvoertuigen mocht worden gedemonstreerd was al geruime tijd verlopen.

Oordeel Afdeling

Hoewel de in het besluit genoemde termijn reeds geruime tijd was verlopen, was de Afdeling in onderhavige zaak van oordeel dat appellanten wel degelijk over een procesbelang beschikten.

De Afdeling overweegt hiertoe dat besluiten die beperkingen stellen aan demonstraties betrekking hebben op de uitoefening van een grondrecht en er meestal weinig tijd ligt tussen het besluit zelf en de demonstratie waarop het besluit betrekking heeft. Het komt dus vaak voor dat een demonstratie al voorbij is voordat een rechter een besluit kan toetsen.

Een oordeel van de rechter is, zo overweegt de Afdeling, van belang voor demonstranten en initiatiefnemende organisaties om duidelijkheid te krijgen of beperkingen terecht waren en daarmee ook een indicatie te hebben wat betreft de toelaatbaarheid van beperkingen bij toekomstige demonstraties. Mede op het oog op van het algemeen belang en eventuele individuele belangen van derden, is het volgens de Afdeling, ook voor het bestuur van belang om zo te weten welke beperkingen het wel of niet aan demonstraties mag stellen.

Tot slot oordeelt de Afdeling hierover dat meespeelt dat het niet onwaarschijnlijk is dat appellanten in de toekomst zullen demonstreren tegen in haar ogen ongunstig beleid.

Kortom, in onderhavige zaak was sprake van procesbelang en kwam de Afdeling toe aan een inhoudelijke beoordeling van de zaak.

Praktijk

Hoewel de onderhavige uitspraak van de Afdeling zich specifiek richt op het procesbelang in het kader van het demonstratierecht, is het in algemene zin binnen het bestuursrecht belangrijk over procesbelang te beschikken. Dit geldt met name in het geval sprake is van een besluit dat voor bepaalde tijd is verleend of dat ziet op aflopend feitelijk handelen en de daaraan verbonden termijn is verstreken.

De uitspraak van de Afdeling toont aan dat procesbelang in dergelijke gevallen (mede) gelegen kan zijn in de voorzienbaarheid dat zich in de toekomst een herhaling van soortgelijke rechtsstrijd tussen dezelfde partijen zal voordoen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Noodzaak procesbelang in het bestuursrecht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief