Praktijkgebieden: Zorg
5 en 6 oktober vindt u de Zorgadvocaten van Wieringa op dé eerstelijnszorg beurs van Nederland.
MedischOndernemen LIVE is het grootste kennis- en netwerkevent voor alle praktijkhouders en praktijkmanagers in de eerstelijnszorg. Het vindt plaats op 5 en 6 oktober in Expo Houten.
Hoofdthema’s zijn ondernemen (o.a. financiën, personeel, wetgeving, ICT) en multidisciplinair samenwerken. Alles wat u moet weten om uw praktijk gezond te houden en klaar te zijn voor een succesvolle toekomst!
Wij nodigen u graag uit op onze stand (nummer 62). Voor kaarten kunt u contact opnemen met Maartje Oliemans.
De Zorgadvocaten van Wieringa verzorgen op 5 en 6 oktober interessante Talks over winstuitkering in de zorg en medezeggenschap in de eerste lijn. Een klein voorproefje:
Winstuitkering in de zorg: (hoe) kan dat?
De verzekerde zorg bevindt zich in een lastige spagaat. Mede om de kosten beheersbaar te houden is voor marktwerking gekozen, maar het uitkeren van winst is nog steeds taboe. Hoewel begrijpelijk is dat men wil voorkomen dat gemeenschapsgeld wegvloeit naar winst en bankier-achtige salarissen wordt het ondernemen hiermee ook lastig gemaakt. Met de steeds strengere eisen van banken wordt het aantrekken van kapitaal daarmee moeilijker. Wat kan er wel, en hoe richt je dat behoorlijk in?
Medezeggenschap in de eerste lijn
Inspraak van cliëntenraden in kleine eerstelijns zorginstellingen zit er aan te komen. Hoe bereidt u zich daar op voor?
Het wetsvoorstel Wmcz 2018 verplicht iedere zorginstelling met meer dan 10 medewerkers om een cliëntenraad in te stellen. Instellingen met minder dan 10 medewerkers kunnen straks vrijwillig een cliëntenraad instellen.
Beroepsorganisaties, waaronder de KNMT, vragen de Tweede Kamer kleinschalige eerstelijns zorgaanbieders hierbij te ontzien. Zij vinden de wet onnodig en disproportioneel gezien de enorme financiële en organisatorische lastenverzwaringen.
Ondanks deze kritiek op het wetsvoorstel zal de medezeggenschap in de eerste lijn onvermijdelijk toenemen. Zo benadrukt ook de Governance Code Zorg al jaren dat uitsluitend naleving van de wettelijke regeling een onvoldoende waarborg is voor een actief en transparant medezeggenschapsbeleid.
Komt u ook?
Zet het in uw agenda: op 5 & 6 oktober 2018 vindt Medisch Ondernemen LIVE plaats in Expo Houten. Dit is hét kennis- en netwerkevent voor alle praktijkhouders, beslissingsbevoegden, zelfsturende teams en praktijkmanagers in de eerstelijnszorg. De sleutelwoorden? Samenwerken en ondernemen!
Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied zorg.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.