icon

Bezoek Wieringa Advocaten op de Medisch Ondernemen LIVE Beurs

5 en 6 oktober vindt u de Zorgadvocaten van Wieringa op dé eerstelijnszorg beurs van Nederland.

MedischOndernemen LIVE is het grootste kennis- en netwerkevent voor alle praktijkhouders en praktijkmanagers in de eerstelijnszorg. Het vindt plaats op 5 en 6 oktober in Expo Houten.

Hoofdthema’s zijn ondernemen (o.a. financiën, personeel, wetgeving, ICT) en multidisciplinair samenwerken. Alles wat u moet weten om uw praktijk gezond te houden en klaar te zijn voor een succesvolle toekomst!

Wij nodigen u graag uit op onze stand (nummer 62). Voor kaarten kunt u contact opnemen met Maartje Oliemans.

De Zorgadvocaten van Wieringa verzorgen op 5 en 6 oktober interessante Talks over winstuitkering in de zorg en medezeggenschap in de eerste lijn. Een klein voorproefje:

Winstuitkering in de zorg: (hoe) kan dat?

De verzekerde zorg bevindt zich in een lastige spagaat. Mede om de kosten beheersbaar te houden is voor marktwerking gekozen, maar het uitkeren van winst is nog steeds taboe. Hoewel begrijpelijk is dat men wil voorkomen dat gemeenschapsgeld wegvloeit naar winst en bankier-achtige salarissen wordt het ondernemen hiermee ook lastig gemaakt. Met de steeds strengere eisen van banken wordt het aantrekken van kapitaal daarmee moeilijker. Wat kan er wel, en hoe richt je dat behoorlijk in?

Medezeggenschap in de eerste lijn

Inspraak van cliëntenraden in kleine eerstelijns zorginstellingen zit er aan te komen. Hoe bereidt u zich daar op voor?

Het wetsvoorstel Wmcz 2018 verplicht iedere zorginstelling met meer dan 10 medewerkers om een cliëntenraad in te stellen. Instellingen met minder dan 10 medewerkers kunnen straks vrijwillig een cliëntenraad instellen.

Beroepsorganisaties, waaronder de KNMT, vragen de Tweede Kamer kleinschalige eerstelijns zorgaanbieders hierbij te ontzien. Zij vinden de wet onnodig en disproportioneel gezien de enorme financiële en organisatorische lastenverzwaringen.

Ondanks deze kritiek op het wetsvoorstel zal de medezeggenschap in de eerste lijn onvermijdelijk toenemen. Zo benadrukt ook de Governance Code Zorg al jaren dat uitsluitend naleving van de wettelijke regeling een onvoldoende waarborg is voor een actief en transparant medezeggenschapsbeleid.

Komt u ook?

Zet het in uw agenda: op 5 & 6 oktober 2018 vindt Medisch Ondernemen LIVE plaats in Expo Houten. Dit is hét kennis- en netwerkevent voor alle praktijkhouders, beslissingsbevoegden, zelfsturende teams en praktijkmanagers in de eerstelijnszorg. De sleutelwoorden? Samenwerken en ondernemen!


Maartje Oliemans-Ouwehand is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied zorg.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bezoek Wieringa Advocaten op de Medisch Ondernemen LIVE Beurs

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief