Praktijkgebieden: Bestuursrecht, Ruimtelijke ordening
Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun vakantieverblijf te boeken bij een particuliere verhuurder. Door in het huis van een ‘local’ te verblijven ervaar je als toerist toch op een andere manier de stad die je bezoekt. Zo luidt althans de slogan van populaire verhuurbemiddelingssite Airbnb. In veel steden zorgt deze vorm van vakantieverhuur er echter voor dat woningen veranderen in hotels. Door de aanwezigheid van grote aantallen toeristen verdwijnt de sociale cohesie in een wijk. Steeds minder mensen gaan naar de plaatselijke bakker en bloemenzaak. Bovendien kunnen luidruchtig feestende logees heel wat overlast veroorzaken in een normaal gesproken rustige woonwijk.Om te zorgen voor een goed evenwicht tussen de voor- en nadelen is vakantieverhuur dan ook inmiddels op veel plekken gereguleerd. Deze regelingen kunnen ook gevolgen hebben voor jou als toerist. Niet alleen kan het zijn dat je (ongewild) bijdraagt aan een illegale activiteit, je kan bijvoorbeeld ook midden in je vakantie op straat komen te staan als een illegaal hotel ontruimd wordt. In deze blog gaan we daarom in op de regels die gelden in de steden Berlijn en Londen.
Berlijn
In Berlijn is de verhuur van een gehele woning in beginsel verboden. Vakantieverhuur is alleen toegestaan als je in het bezit bent van een vergunning. Verhuurders die zich niet aan deze vergunningsplicht houden, riskeren een boete die kan oplopen tot € 100.000,-. De Berlijnse verhuurders hebben twee jaar de tijd gekregen om deze vergunning aan te vragen, maar op het moment van inwerkingtreding van de wet vorig jaar mei waren er nog maar ruim 6.000 vergunningen uitgegeven tegenover bijna 17.000 actieve vakantieverhuur-accounts. Zonder vergunning is het wel mogelijk om een gedeelte van een woning te verhuren terwijl de rest van de woning permanent bewoond wordt. De stad Berlijn hanteert hiervoor de zogenaamde 50%-regel. Dit betekent dat de eigenaar aantoonbaar minimaal de helft van de woning nog steeds zelf in gebruik moet hebben. Het verhuren van een kamer aan mensen die tijdelijk in Berlijn gaan wonen is ook nog steeds toegestaan, maar deze huurders moeten het huis dan wel minimaal twee maanden huren (in Amsterdam is dit zes maanden).
Londen
De regelgeving in Londen is in vergelijking met Berlijn (en Amsterdam) juist erg soepel. Om een huis te verhuren aan toeristen is in Londen – in tegenstelling tot de regelgeving zoals deze gold voor mei 2015 – geen vergunning meer nodig. Pas als de woning voor meer dan 90 dagen wordt verhuurd aan toeristen wordt dit gezien als wijziging van het gebruik van ‘wonen’ in ‘commercieel’.
Airbnb houdt sinds 1 januari 2017 deze 90 dagen grens bij. Na het bereiken van de 90 verhuurdagen wordt het account bevroren tot het nieuwe kalenderjaar. Om vakantieverhuur het gehele jaar rond mogelijk te maken moet om een bestemmingswijziging gevraagd worden bij het lokale bestuur. Het is echter ook mogelijk dat lokale autoriteiten wijken en/of buurten hebben aangewezen waarin voor vakantieverhuur altijd een bestemmingswijziging nodig is. Aan het verhuren van een gedeelte van een woning die tevens permanent bewoond wordt, lijken geen beperkingen verbonden te zijn en dat is wel voor het gehele jaar toegestaan.
Marjet van Bezooijen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.