icon

Tijdelijke verhuur in de toekomst makkelijker?

We weten allemaal dat de woningmarkt op dit moment niet florissant is. Verkopers raken hun huizen niet kwijt. Verhuur van die te koop staande woningen is aan strenge regels gebonden, met – onder meer – het risico dat een huurder huurbescherming heeft en de woning niet meer hoeft te verlaten. Voor tijdelijke verhuur van woningen heeft u een vergunning nodig op grond van de Leegstandswet.

Gelukkig heeft inmiddels de Ministerraad op 13 juli 2012 ingestemd met een voorstel van minister Spies om de Leegstandswet te wijzigen en daarmee het makkelijker te maken een woning tijdelijk te verhuren. Na deze eerste stap moet het wetsvoorstel nog naar de Raad van State en dan naar de Tweede en Eerste Kamer. Als het allemaal doorgaat, zal de gewijzigde wet in de loop van 2013 in werking treden.

Een aantal van de voorgestelde wijzigen:

– De verhuurder mag zelf een maximumhuurprijs de huurwoning bepalen.

Er geldt niet langer een maximumhuurprijs op basis van het woningwaarderingsstelsel.

Sloopwoningen en kantoren
Huurwoningen die bestemd zijn voor sloop of renovatie mogen straks maximaal 7 jaar verhuurd worden. Nu is dat nog vijf jaar. Leegstaande gebouwen zonder woonbestemming, bijvoorbeeld kantoorgebouwen, mogen tien jaar worden verhuurd in plaats van vijf jaar. Dit voorkomt leegstand wanneer projecten door de economische crisis vertraging oplopen.

– Minder huurbescherming

Bij verhuur op basis van de Leegstandwet geldt minder huurbescherming. Wanneer de vergunning eindigt moet de huurder de woning verlaten. De gemeente geeft de vergunning voor twee jaar met de mogelijkheid om telkens met een jaar te verlengen tot de maximale duur (5 jaren) is bereikt. Een pand mag straks ook meerdere keren tijdelijk worden verhuurd.

Voor tijdelijke verhuur moet u ook aan andere (algemene) dingen denken. Zo heeft u – als dit in de akte staat – ook toestemming nodig van de bank/hypotheekverstrekker. Zij kunnen voorwaarden stellen aan hun toestemming.

Het huurcontract dient ondubbelzinnig melding te maken van de tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandswet (om te voorkomen dat de huur zal kwalificeren als gewone huur). Hoewel de wijzigen die tijdelijke verhuur makkelijker maken dus naar verwachting pas in 2013 in werking treden, zijn wij u ook nu vast bij de advisering hierover en over de huidige stand van zaken graag van dienst.


Sabine Hirdes is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied contracten.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tijdelijke verhuur in de toekomst makkelijker?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief