Praktijkgebieden: Zorg
Minister Schippers is weer een stap dichterbij invoering van de door haar voorgestelde zorgspecifieke fusietoets. Afgelopen vrijdag stemde de ministerraad namelijk in met het wetsvoorstel waarin de regels rondom het signaleren van financiële problemen van zorginstellingen en schaalvergroting in de zorg worden aangescherpt. Waaronder dus genoemde fusietoets, die zal worden uitgevoerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Daarbij zal de NZa de fusie beoordelen op risico's voor de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg, waarbij in het bijzonder gedacht wordt aan de bereikbaarheid van spoedeisende hulp, crisisopvang binnen de GGZ alsmede acute verloskunde. Een ander aandachtspunt voor de NZa is de zorgvuldigheid van het fusieproces. Precieze invulling van deze regels zal duidelijk worden op het moment dat het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer wordt ingediend; op dit moment is eerst nog de Raad van State gevraagd om hierover advies uit te brengen.
De Tweede Kamer zal het voorstel van minister Schipper naar alle waarschijnlijkheid omarmen, en tegelijk zeer kritisch beoordelen of hiermee voldoende tegemoet wordt gekomen aan de gevaren die zij ziet in de verwachte fusiegolf. Zo werd in oktober van dit jaar nog een motie aangenomen waarin de regering werd gevraagd een moratorium in te stellen op fusies in de zorgsector tot het moment dat de inspraak van patiënten en personeel voldoende is geregeld.
Minister Schippers heeft laten weten dat de juridische mogelijkheden voor een dergelijk moratorium ontbreken, en dat zij ook niet voornemens is om een wet voor te bereiden waarin hierin alsnog wordt voorzien.
Kortom, gedurende de behandeling van de fusietoets zullen fusies in de zorg nog wel met grote regelmaat binnen en buiten het parlement onderwerp van gesprek zijn. Daarbij zal ook aandacht bestaan voor het in de motie genoemde onderwerp voor inspraak van patiënten en werknemers, dat overigens veelal – in ieder geval formeel – wel zal zijn geregeld.Bijvoorbeeld naar aanleiding van de voorgenomen fusie van de Amsterdamse ziekenhuizen OLVG en Sint Lucas Andreas. Zij legden dat voornemen inmiddels voor aan hun interne adviesraden. De nieuwe zorgspecifieke fusietoets zal mogelijk ook van toepassing kunnen gaan zijn op dergelijk reeds nu voorgenomen, maar op de lange termijn te realiseren fusies. Of dat zo is, is afhankelijk van de snelheid van afhandeling van het wetsvoorstel, alsmede van hetgeen hierover bij inwerkingtreding wordt bepaald.
Het is tijdens de onderhandelingen over zo”n fusie dus vooralsnog niet helemaal duidelijk met welke scherpere fusieregels men te zijner tijd wellicht te maken krijgt, en of dit nog tot belemmeringen leidt. Mogelijk valt dat laatste wel mee, en anders is – als het goed is – ook op dit punt voorzien in een goede regeling in het contract.
Femke van Ooijen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied zorg.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.