icon

Ook E-book uitgevers zien het torrent-gevaar

Waar filmproducenten, platenbazen en game-exploitanten al jaren strijd leveren tegen de ongebreidelde gratis verspreiding van hun producten op internet, was dat voor uitgevers tot voor kort niet nodig. Lezen op de computer gaat nu eenmaal niet zo lekker als van papier. En mensen houden gewoon ook graag een boek in hun handen.

De opmars van E-readers en tabletcomputers lijkt nu echter ook op dit vlak het einde van het papieren tijdperk in te luiden. De apparaten zijn licht, comfortabel in het gebruik en geven een fraaie letterscherpte. De omzet in E-books stijgt dan ook gestaag. Dát is nog wel fijn voor de uitgevers (hoewel het natuurlijk in belangrijke mate vervangende bestedingen betreft: wie het E-book koopt, laat het papieren exemplaar liggen). Maar nu het laatste papieren bastion óók de digitale wereld wordt ingezogen, worden ook de uitgevers geconfronteerd met de daar heersende cultuur van het dotcommunisme. Het aantal via peer-to-peer filesharing systemen beschikbaar gestelde E-books groeit explosief.

En dus moeten ook de uitgevers nu de strijd gaan aanbinden met degenen die hun werken illegaal op internet aanbieden. In Amerika, zo blijkt, kiest men allereerst voor de direct approach. De Amerikaanse uitgever John Wiley & Sons is een procedure gestart tegen 27 torrentgebruikers wegens het digitaal beschikbaar stellen van digitale kopieën van de populaire “For Dummies” serie. En dan gaat het nog niet eens om echte E-books, maar om ordinaire pdf-files. Volgens Wiley zijn er al 74.000 downloads geweest van de boeken.

Het aardige is dat Wiley niet weet wie de 27 aanbieders (“openbaar makers”, auteursrechtelijk gezien) precies zijn. De aanklacht is dan ook een zogenaamde “John Doe complaint”, waarbij een lijst met 27 IP-adressen is gevoegd. Als onderdeel van de gestarte procedure zal ook worden onderzocht wie de verweerders precies zijn.

In de VS is het geen ongebruikelijke benadering om de inbreukmakers zelf te dagvaarden. In Nederland zit BREIN meer op het spoor van het procederen tegen de torrentsites, of tegen providers die torrentsites doorgeven. Tot dusver met beperkt succes. Het zou overigens ongetwijfeld helpen bij het wél direct procederen tegen de inbreukmakers als dat ook hier via een John Doe-procedure zou kunnen. Ons burgerlijk procesrecht is daar echter niet op ingesteld.

Hoe dan ook, ik vermoed dat zich zeer binnenkort een heel nieuwe kring aangeslotenen bij BREIN gaat melden. De uitgevers worden daar zonder twijfel hartelijk verwelkomd.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ook E-book uitgevers zien het torrent-gevaar

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief