Praktijkgebieden: Contracten
Als consument wordt u op verschillende manieren beschermd tegen partijen die met u een overeenkomst willen sluiten. Zo is er een zwarte en grijze lijst in de wet opgenomen die de consument beschermen tegen (vermoedelijk) onredelijk bezwarende bedingen in algemene voorwaarden van de partij die met de consument een overeenkomst wil sluiten. Ook is de Colportagewet in het leven geroepen om consumenten te beschermen tegen agressieve verkoopmethoden. Op deze manier worden de huis-aan-huisverkoop en de verkoop op straat aan regels onderworpen. De consument krijgt bijvoorbeeld acht dagen de tijd om op een overhaast genomen aankoopbeslissing terug te komen. Vanuit Europese regelgeving is een Richtlijn Oneerlijke Bedingen opgenomen, die de consument dient te beschermen.
Deze bescherming geldt dus voor consumenten. Onder consumentenkoop wordt in de wet verstaan: de koop met betrekking tot een roerende zaak, elektriciteit daaronder begrepen, die wordt gesloten door een verkoper die handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf, en een koper, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf.
Er is een mogelijkheid voor anderen dan consumenten om zich op bijvoorbeeld de Colportagewet te beroepen. Zij scharen zich dan onder de zogenoemde reflexwerking van deze wet. Wel moeten zij hierbij aantonen dat zij geen andere positie dan een consument innemen, ook al zouden zij handelen in de uitoefening van beroep of bedrijf. Zij dienen dus even 'onwetend' te zijn als een consument. Veelal hebben personen die zich op deze reflexwerking beroepen toch meer kennis uit hoofde van hun beroep of bedrijf. Daarnaast kan ook meespelen of de verkoper langs het adres is geweest waar het bedrijf is gevestigd of bij het woonadres van de persoon die zich op de reflexwerking beroept.
Onlangs hebben twee vennoten getracht zich op deze reflexwerking te beroepen in het kader van hun vennootschap onder firma. De vof had een overeenkomst gesloten met een bedrijf dat informaticaprestaties leverde. De vennoten wilden binnen zeven dagen van deze overeenkomst af, maar het bedrijf liet weten dat het alleen mogelijk was onder de voorwaarden die in de overeenkomst stonden vermeld, waarbij de vennoten 60% van de waarde van de overeenkomst dienden te betalen.
De rechter heeft geoordeeld dat de vennoten zich niet op de reflexwerking van de Colportagewet konden beroepen en evenmin op de Richtlijn Oneerlijke Bedingen. Niet was gebleken van een materiële gelijkstelling aan consumenten, aangezien de vennoten een overeenkomst hadden gesloten die binnen hun deskundigheid als ondernemer viel en zij op hun werkadres werden benaderd. Tevens was de omvang van de vof niet te vergelijken met een onderneming van een kleine zelfstandige. De bescherming op grond van de Richtlijn Oneerlijke Bedingen kwam hun niet toe, aangezien zij in de uitoefening van hun bedrijf hebben gehandeld en dat valt niet aan te merken als consument in de zin van die richtlijn.
Bedenk dus goed in het kader van de uitoefening van beroep of bedrijf dat als u wordt benaderd door agressieve verkopers, een beroep op de reflexwerking niet immer geldt en u dus gebonden blijft aan de overeenkomst.
Rosemarie Franken is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied contracten.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.