icon

Gemeenschappelijke eigendom van boom op erfafscheiding

Van wie is een boom als je deze plant in je eigen tuin, maar als de stam door de jaren heen zo dik wordt dat die voor een deel ook in de tuin van je buurman staat? Ben jij nog eigenaar van die boom, omdat de stam oorspronkelijk helemaal in jouw tuin stond – of is je buurman ook eigenaar van die boom geworden?

De Hoge Raad heeft hier vorige week een arrest over gewezen. Het volgende was er aan de hand. Stichting De Luwte is eigenaar van een perceel in de buurt van de Apollolaan in Amsterdam. In haar tuin plantte de Stichting op enig moment een treurwilg. De stam van de wilg werd steeds dikker, tot deze op een gegeven moment voor 10 tot 20 procent in de tuin van haar buurman X stond. De treurwilg groeide bovendien in de richting van de tuin van X. Vanaf zes meter hoogte hing de stam volledig boven de tuin van X.

Op enig moment wilde de Stichting de boom kappen. In november 2006 kreeg de Stichting een kapvergunning. In juni 2007 wilde de Stichting ook overgaan tot de kap – maar daar was buurman X het niet mee eens. Buurman X begon een kort geding tegen de Stichting, en vorderde een kapverbod. In afwachting van de uitkomst van de bodemprocedure werd dat kapverbod gegeven.

Rechtbank, hof en Hoge Raad zijn het eens: nu de boom op beide erven staat, zijn de eigenaars van de beide erven gezamenlijk ook eigenaar van de wilg. In de wet is geregeld dat de eigendom van de grond mede de met de grond verenigde beplantingen omvat. Dat brengt dus mee dat bomen waarvan de stam op een erfgrens staan, als 'met de grond verenigde beplantingen' toebehoren aan de eigenaren van beide percelen gezamenlijk. Dat de boom oorspronkelijk is geplant op één van die twee erven, doet daar niet aan af.


Sascha Guillaume is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vastgoed.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Gemeenschappelijke eigendom van boom op erfafscheiding

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief