icon

De zesdaagse werkweek

O donderdag, o donderdag
O schoonste aller dagen
Des ochtends nog een halve week
Des avonds nog twee dagen

Dit rijmpje declameerde mijn vader vroeger nog wel eens, als het woord “donderdag” viel (in welke context dan ook, mijn vader heeft niet veel nodig om in rijm uit te barsten). Ik begreep dat nooit, als kind had ik moeite met het concept “halve week” vanwege het oneven aantal week- en werkdagen, en volgens mij klopte het ook niet – donderdagavond hoefde je nog maar één dag naar school. Ik moest er gisteren weer aan denken toen ik las dat het precies 50 jaar geleden is dat de zesdaagse werkweek is afgeschaft. Want uit die tijd stamt het rijmpje.

Tegenwoordig komt de zesdaagse werkweek nog wel eens op in discussies over productiviteit, loonstijging en de 24-uurseconomie, meestal als tegengeluid tegen de roep om meer vrije tijd, rusttijden enzovoorts. Maar verder is de zesdaagse werkweek een verschijnsel dat de meesten van ons zich niet uit eigen ervaring zullen herinneren.

Er is veel veranderd sinds die tijd. Belangrijker dan de veranderingen in het aantal uren is – vanuit arbeidsrechtelijk perspectief – de flexibiliteit die het systeem van tegenwoordig kenmerkt, en de grote mate van invloed van de werknemers op hun uren. Zij hebben al het recht zelf de omvang van hun uren te bepalen, en als het aan CDA en Groen Links ligt mogen ze binnenkort ook bepalen wanneer ze beginnen en naar huis gaan.

Dat die vrijheid er al in grote mate is blijkt vandaag wel, de dag voor kerst. De kantoren waren al niet druk vandaag, en ik ga ook zo naar huis. Vanaf deze plek dank voor de belangstelling die u het afgelopen jaar in onze stukjes heeft getoond en de reacties die we daarop mochten ontvangen. We gaan in het nieuwe jaar vrolijk verder – de hele week, en niet alleen als het bijna weekend is.

Goede feestdagen gewenst!


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.

De zesdaagse werkweek

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief