Praktijkgebieden:
O donderdag, o donderdagO schoonste aller dagenDes ochtends nog een halve weekDes avonds nog twee dagen
Dit rijmpje declameerde mijn vader vroeger nog wel eens, als het woord “donderdag” viel (in welke context dan ook, mijn vader heeft niet veel nodig om in rijm uit te barsten). Ik begreep dat nooit, als kind had ik moeite met het concept “halve week” vanwege het oneven aantal week- en werkdagen, en volgens mij klopte het ook niet – donderdagavond hoefde je nog maar één dag naar school. Ik moest er gisteren weer aan denken toen ik las dat het precies 50 jaar geleden is dat de zesdaagse werkweek is afgeschaft. Want uit die tijd stamt het rijmpje.
Tegenwoordig komt de zesdaagse werkweek nog wel eens op in discussies over productiviteit, loonstijging en de 24-uurseconomie, meestal als tegengeluid tegen de roep om meer vrije tijd, rusttijden enzovoorts. Maar verder is de zesdaagse werkweek een verschijnsel dat de meesten van ons zich niet uit eigen ervaring zullen herinneren.
Er is veel veranderd sinds die tijd. Belangrijker dan de veranderingen in het aantal uren is – vanuit arbeidsrechtelijk perspectief – de flexibiliteit die het systeem van tegenwoordig kenmerkt, en de grote mate van invloed van de werknemers op hun uren. Zij hebben al het recht zelf de omvang van hun uren te bepalen, en als het aan CDA en Groen Links ligt mogen ze binnenkort ook bepalen wanneer ze beginnen en naar huis gaan.
Dat die vrijheid er al in grote mate is blijkt vandaag wel, de dag voor kerst. De kantoren waren al niet druk vandaag, en ik ga ook zo naar huis. Vanaf deze plek dank voor de belangstelling die u het afgelopen jaar in onze stukjes heeft getoond en de reacties die we daarop mochten ontvangen. We gaan in het nieuwe jaar vrolijk verder – de hele week, en niet alleen als het bijna weekend is.
Goede feestdagen gewenst!
Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.