icon

Kunnen de gevolgen van ontwerpfouten worden verzekerd ?

Naar aanleiding van diverse ongelukken die recentelijk in de bouw zijn opgetreden (o.a. Bos en Lommer en de balkons in Maastricht) is bij meerdere mensen de vraag gerezen in hoeverre dergelijke problemen kunnen worden voorkomen, of hoe de schade zo veel mogelijk kan worden beperkt. Ook wij worden regelmatig met deze vraag geconfronteerd.

Het antwoord op de eerste vraag is niet te geven. Het voorkomen van ongelukken moet immers plaatsvinden op de werkvloer, en dat is geen juridische kwestie. Wij kunnen als juristen slechts wijzen op een aantal open deuren. Bijvoorbeeld: voorkomen is beter dan genezen en controle op het werk is dus van groot belang. Of: kies de aannemer met zorg en zie erop toe dat tijdens de bouw niet de kantjes ervan af worden gelopen. Maar al deze goedbedoelde adviezen kunnen niet voorkomen dat er altijd zaken mis kunnen gaan, zoals in Bos en Lommer.

Uiteraard wil de projectontwikkelaar of de hoofdaannemer de risico's zoveel mogelijk beperken. En normaal gesproken moet de schade ook worden gedragen door degene die een fout heeft gemaakt. Als bijvoorbeeld een ontwerp- of constructeursfout is gemaakt, dan zal de ontwerper of constructeur de schade in beginsel behoren te dragen. Het probleem is echter dat de diverse ontwerpers en constructeurs standaard een forse beperking van aansprakelijkheid hebben opgenomen in hun algemene voorwaarden. Daarnaast zijn veel ontwerpers en constructeurs kleine bedrijven die, als zij aansprakelijk worden gesteld, op geen enkele wijze de schade kunnen dragen. In de praktijk zal dus de projectontwikkelaar of de hoofdaannemer een aanzienlijk excedent-risico hebben en daardoor de meeste schade dragen, omdat de ontwerper of constructeur geen verhaal biedt.

Dergelijke schade is echter voor projectontwikkelaars of hoofdaannemers nauwelijks (contractueel) uit te sluiten. Zij lopen dus forse risico's, die zij liever willen afdekken. Tot nu toe kon dat echter niet op eenvoudige wijze. Contractueel zal immers geen enkele opdrachtgever een volledige uitsluiting van aansprakelijkheid aanvaarden, en er waren geen verzekeringen die dergelijke ontwerp- en constructiefouten afdekken.

Dat laastste is echter sinds kort anders. Verzekeringsmakelaar AON heeft bekend gemaakt dat zij verzekeringen gaat aanbieden om ontwerp- en constructiefouten af te dekken. Hoewel het niet onze bedoeling is om hier producten van bepaalde maatschappijen aan te prijzen (wij hebben sowieso geen banden met de betreffende maatschappij) en hoewel natuurlijk het uiteindelijke nut van de verzekering zal afhangen van "de kleine lettertjes" in de polis, leek het ons goed om in de weblog te wijzen op deze nieuw verzekering in de bouwwereld.

Lees ook: CAR-verzekering in de bouw


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kunnen de gevolgen van ontwerpfouten worden verzekerd ?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief