icon

Makelaarsvoorwaarden niet beslissend

Wat u zelf ook al dacht: als u een makelaar hebt ingeschakeld om een huis voor u te zoeken, en hij heeft een geschikt huis aangewezen, dan kunt u niet onder betaling van courtage uitkomen door tegen de makelaar te zeggen dat u hem niet meer nodig hebt, als u vervolgens zelf tot zaken komt met de verkoper van dat huis. Hoevéél courtage de makelaar dan krijgt, is echter nog de vraag.
Volgens de NVM-voorwaarden is in zo'n geval zonder meer de volle courtage verschuldigd. Maar de wet schrijft tegenwoordig voor dat de makelaar “een redelijk deel” van de courtage krijgt als zijn opdracht tussentijds eindigt.

Onlangs heeft een makelaar tot de Hoge Raad doorgeprocedeerd om te laten vaststellen dat hij in zijn geval recht heeft op de volle 3.455 euro (7.614 gulden, oftewel 2% van de koopprijs + BTW zoals overeengekomen). De Kantonrechter had geconstateerd dat de makelaar de klant niet had vergezeld naar het bewuste huis, waarna de klant verder van zijn dienstverlening afzag. De Kantonrechter vond 1.000 gulden een redelijke beloning. In hoger beroep vond het Gerechtshof 3.807 gulden redelijker.

Maar de makelaar, wellicht gesteund door de Nederlandse Vereniging van Makelaars, nam ook daarmee geen genoegen. De wet zegt namelijk óók dat de volle courtage redelijkerwijs verschuldigd kan zijn als het eindigen van de opdracht aan de opdrachtgever is “toe te rekenen”. Het Gerechtshof vond dat dit laatste niet het geval was, omdat het de opdrachtgever vrij stond de opdracht in te trekken. Dit keurde de Hoge Raad in cassatie echter af, want “toerekenen” kan ook zonder verwijt.

Nu mogen de partijen bij een ander Gerechtshof verder procederen over de vraag of het “redelijk” is de makelaar te belonen alsof hij al zijn werk verricht heeft.
Hoe blij deze partijen hiermee zijn, vermeldt de historie niet. Wel weten wij nu ten eerste, dat een consument niet zonder meer is overgeleverd aan de makelaarsvoorwaarden… en ten tweede dat het zeker niet altijd voordeel oplevert, een eenmaal ingeschakelde makelaar weer weg te sturen.


George Offerhaus is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied contracten.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Makelaarsvoorwaarden niet beslissend

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief