Onwerkbare dagen en onwerkbaar weer

Onwerkbare dagen en onwerkbaar weer

In een aannemingsovereenkomst is doorgaans opgenomen hoe lang een aannemer over het opleveren van een bouwproject mag doen. Deze bouwtijd wordt vaak weergegeven in werkbare werkdagen. Onwerkbare dagen en dagen waarop vanwege de weersomstandigheden niet kan worden gewerkt, worden niet tot die categorie gerekend. Bij Wieringa Advocaten krijgen wij in de praktijk met veel geschillen omtrent de definities ‘onwerkbare dagen’ en ‘onwerkbaar weer’ te maken. Maar wat houden beide termen precies in?

Key contact

Onwerkbare dagen in de bouw

De eerste stap bij het bepalen wat precies onder onwerkbare dagen moet worden verstaan is het bestuderen van de aannemingsovereenkomst. Afhankelijk van de definities vindt een beoordeling plaats, aangezien de bepaling per overeenkomst kan verschillen. Over het algemeen is sprake van een onwerkbare dag als de aannemer 5 uur op een dag geen werknemers of machines heeft kunnen inzetten. Dit is geregeld in de meest gebruikte algemene voorwaarden in de bouw (UAV 2012).

onwerkbare dagen in de bouw

Onwerkbaar weer in de bouw

In veel gevallen zullen onwerkbare dagen veroorzaakt worden door onwerkbaar weer. De aannemer moet in dat geval aantonen dat daadwerkelijk op een dag 5 uur of meer niet gewerkt kon worden vanwege het weer. Bovendien is dit afhankelijk van de omstandigheden van het bouwproject. Als bijvoorbeeld al een (gedeelte) van het project wind- en waterdicht is, kan binnen gewerkt worden, waardoor geen sprake meer is van onwerkbaar weer.

Dat de onderbouwing van een beroep op onwerkbaar weer erg nauwkeurig moet zijn, volgt uit een uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw (die veelal beslist over juridische geschillen in de bouw). De Raad oordeelt dat het onvoldoende is om naar de website van een weerberichtdienst te verwijzen. Ook is het onvoldoende om een foto van een besneeuwde bouwplaats te overleggen, omdat daarmee nog niet is aangetoond dat niet binnen gewerkt had kunnen worden. Een deugdelijke onderbouwing van een geslaagd beroep op onwerkbare dagen is derhalve essentieel. Win daarom in een vroeg stadium advies in van een specialist.

Onwerkbaar weer advocaat

Diensten Wieringa op dit gebied

Wieringa advocaten heeft veel ervaring met geschillen op het gebied van onwerkbare dagen en onwerkbaar weer en de bouwvertraging die dit kan veroorzaken. Wij treden al bijna 70 jaar op voor zowel diverse grote aannemers als particulieren en kennen de bouwbranche als geen ander. Neem vrijblijvend contact op via met advocaat Silvan Boer via 020 6246811 of het contactformulier hiernaast.

FAQ: onwerkbare dagen en onwerkbaar weer

WANNEER IS ER SPRAKE VAN EEN ONWERKBARE DAG?

In de hoofdregel is een werkdag onwerkbaar als de aannemer 5 uur geen werknemers of machines kan inzetten. Clausules in de aannemingsovereenkomst kunnen hier echter van afwijken.

WANNEER IS ER SPRAKE VAN ONWERKBAAR WEER?

Als er op een dag minimaal 5 uur niet gewerkt kan worden, vanwege het weer. Dit is echter afhankelijk van de locatie en omstandigheden.

HOE TOON JE ONWERKBAAR WEER AAN?

De onderbouwing voor onwerkbare dagen dient nauwkeurig te zijn. Onwerkbaar weer is nog niet aangetoond met een enkel weerbericht of foto. Win daarom in een vroeg stadium advies in van een specialist.

Doelgericht

Bij Wieringa Advocaten voorzien wij u snel en doelgericht van juridisch advies.

Ruim 70 jaar ervaring

Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam. Dat geeft ons een voorsprong op het gebied van kennis en ervaring.

Benaderbaar

Door onze cliënten worden wij met name gewaardeerd omdat wij benaderbaar zijn. De lijnen zijn kort en wij helpen u graag met uw (juridische) problemen.

Full-service

Wieringa Advocaten is een full-service kantoor, waardoor wij u in alle aspecten binnen uw bedrijf kunnen adviseren.

Ontwikkelingen

Bij Wieringa Advocaten volgen onze advocaten de laatste ontwikkelingen en publiceren wij regelmatig over alle aspecten van het ondernemingsrecht.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief