Energietransitie
In 2030 moet de uitstoot van CO2(broeikasgassen) ten opzichte van 1990 met 40% zijn verminderd, het aandeel hernieuwbare energie moet naar 27% zijn verhoogd én er moet 30% energiebesparing zijn gerealiseerd. Deze transitie naar duurzame energiebronnen, zoals zon- en windenergie, is zeer complex en heeft voor iedereen gevolgen. Onder andere voor projectontwikkelaars en VvE’s:
binnen afzienbare tijd volledig van het gas af en meer aandacht voor eigen productie van stroom? Niet alleen technisch en economisch, maar ook juridisch een grote uitdaging.
De juridische aspecten van de energietransitie
Wetgeving op het gebied van de energietransitie is nog volop in ontwikkeling. Zo wordt de komende jaren wet- en regelgeving gewijzigd om de transitie naar duurzame energie mogelijk te maken, zoals de Warmtewet en de Mijnbouwwet, en worden nieuwe wetten vastgesteld, zoals de Energiewet. Ook worden klimaat- en energieakkoorden (zowel op nationaal, Europees als internationaal niveau) gesloten. U mag van ons verwachten dat wij deze ontwikkelingen op de voet volgen en ‘out of the box’ denken wanneer dat nodig is. De energietransitie heeft raakvlakken met veel verschillende rechtsgebieden, zoals het omgevingsrecht, het VvE-recht en het huurrecht. Wieringa Advocaten heeft de experts in huis die naadloos met elkaar samenwerken op deze gebieden en de markt van verschillende kanten kennen.