icon

Recht schuldeisers op informatie over gerechtelijke procedures schuldenaar?

Voor een schuldeiser kan het relevant zijn om te weten of zijn schuldenaar bij (andere) gerechtelijke procedures betrokken is, of daar recent betrokken bij is geweest. Bijvoorbeeld om te weten of de eigen verhaalsmogelijkheden beperkt kunnen worden of zijn, of omdat dit een opeisingsgrond in een (eigen) geldleningsovereenkomst is. Heeft een schuldeiser recht op deze informatie? En heeft een schuldeiser ook recht op een kopie van rechterlijke uitspraken waarbij de schuldenaar partij was? In deze blog lichten wij het antwoord op deze vragen toe.

Aanleiding

De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 14 april 2023 (ECLI:NL:HR:2023:658) de vraag beantwoord of rechtbanken en gerechtshoven verplicht zijn om aan anderen dan procespartijen informatie te verstrekken over civiele procedures die aanhangig zijn of zijn geweest.

Aanleiding voor de procedure was een weigering van de griffier van de rechtbank Den Haag om een advocaat te berichten of bij de rechtbank een of meer procedures aanhangig waren of zijn waarbij een persoon (hierna: “A“) partij was. De advocaat kwam tegen deze weigering in verzet, waarna de Voorzieningenrechter bepaalde dat de advocaat wel recht had op afschriften van alle uitspraken waarbij A partij was, maar geen recht had op informatie over alle procedures waarin A partij is of was. Tegen deze beschikking heeft de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad cassatie in het belang der wet ingesteld.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad gaat in zijn overwegingen in op de verhouding tussen het beginsel van openbaarheid van rechtspraak enerzijds (zoals onder meer verankerd in artikel 6 EVRM, artikel 121 Grondwet en artikel 27 Rv) en het recht op de bescherming van persoonsgegevens en bedrijfsgegevens anderzijds.

De Hoge Raad komt op basis daarvan tot de volgende slotsom (in r.o. 3.8.1):

  1. het gerecht moet opgave doen van de aanhangige procedures waarbij A partij is, tenzij (i) zwaarwegende belangen zich daartegen verzetten, of (ii) sprake is van zaken waarvoor niet het uitgangspunt van openbaarheid van zitting geldt, zoals bij het personen- en familierecht en de behandeling van aanvragen tot faillietverklaring (artikel 4 lid 1 Fw);
  2. als A partij is in een procedure waarin een openbare zitting is bepaald, dan moet het gerecht aan de derde informatie verschaffen die de derde in de gelegenheid stelt de openbare zitting bij te wonen, tenzij zwaarwegende belangen zich daartegen verzetten;
  3. als in een procedure waarin A partij is of was, één of meerdere uitspraken zijn gedaan, dan moet het gerecht aan de derde afschrift daarvan verstrekken binnen de grenzen van artikel 29 Rv;
  4. het gerecht is niet gehouden aan de derde overige informatie te verschaffen, waaronder informatie over niet meer aanhangige procedures waarin A partij was.

De Hoge Raad vernietigt, gelet op het voorgaande, de beschikking van de Voorzieningenrechter.

Conclusie en praktische aanbevelingen

Een schuldeiser heeft het recht om te weten bij welke procedures zijn schuldenaar betrokken is, tenzij zwaarwegende belangen zich daartegen verzetten of het om een niet-openbare procedure zoals een faillissementsaanvraag gaat. Een schuldeiser kan dus in beginsel over het gros van de lopende civiele procedures van zijn schuldenaar op de hoogte raken. Dat geldt niet voor afgeronde procedures.

Wel heeft de schuldeiser in beginsel ook recht op een schriftelijk kopie van rechterlijke uitspraken waarbij de schuldenaar partij was, ongeacht of deze gepubliceerd zijn. Als zwaarwegende belangen van anderen zich daartegen verzetten, of als het gaat om zaken die achter gesloten deuren zijn behandeld, kan de griffier volstaan met een geanonimiseerd schriftelijk kopie of een verwijzing naar de digitaal gepubliceerde (geanonimiseerde) uitspraak (artikel 29 Rv). Een schuldeiser kan op deze manier alsnog informatie verkrijgen over afgeronde gerechtelijke procedures van de schuldenaar. Procedures die zijn geëindigd zonder dat een uitspraak is gedaan, bijvoorbeeld als gevolg van een door partijen getroffen schikking, zullen in de verstrekte informatie echter ontbreken.

De Hoge Raad specificeert niet binnen welke termijn(en) een gerecht aan informatieverzoeken zoals hierboven bedoeld moet voldoen. Het is daarom raadzaam tijdig over te gaan tot indiening van een verzoek en daarin zelf een concrete, redelijke termijn op te nemen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Recht schuldeisers op informatie over gerechtelijke procedures schuldenaar?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief