icon

Wettelijk 'corona-betalingsuitstel' ingevoerd

In juni en september blogden wij over het wetsvoorstel dat (onder meer) betalinguitstel regelt vanwege liquidideitsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Deze Tijdelijke wet COVID-19 SZW en JenV is gisteren in het Staatsblad gepubliceerd en vandaag in werking getreden. Het hoofdstuk dat het betalingsuitstel wegens COVID-19 regelt, zal op 1 februari 2021 vervallen; de werking ervan kan echter telkens met ten hoogste twee maanden worden verlengd.

Vanuit de rechtspraktijk en de wetenschap is kritisch op de regeling gereageerd. Eén van de belangrijkste kritiekpunten was dat deze het risico in zich draagt dat de liquiditeitsproblemen van de schuldenaar worden afgewenteld op de schuldeiser, die daardoor zelf in liquiditeitsproblemen komt. Daarnaast zijn er forse technisch-juridische bezwaren. Desondanks is het wetsvoorstel, dat direct gepaard ging met een aansporing tot haast van de staatssecretaris, vrij geruisloos door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer geloodst. In de praktijk zal moeten blijken in hoeverre het beoogde doel van de wet (het beperken van de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers) wordt bereikt.


Peter Bos is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bedrijven in moeilijkheden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wettelijk 'corona-betalingsuitstel' ingevoerd

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief