Praktijkgebieden: Bouwrecht
De stikstofcrisis is nog niet voorbij of er staat alweer een nieuwe crisis voor de deur. Ditmaal is de oorzaak de stofgroep PFAS. Stoffen uit deze groep worden op verschillende plekken in het land aangetroffen in de (water)bodem. Zij vormen een risico voor mensen en voor het milieu.
Tot op heden ontbraken concrete toepassingsnormen. Staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat presenteerde op 8 juli daarom een tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie. Hierin staat onder meer dat een kilo droge stof maximaal 0,1 microgram PFAS mag bevatten. Dit komt neer op een detectiegrens: het is de laagste waarde die nog kan worden opgespoord. De facto betekent dit dat veel projecten waarvoor grond verzet moet worden, stil komen te liggen.
Wettelijk kader
Het is de bedoeling dat de normen uit het handelingskader uiteindelijk juridisch verankerd worden in de Regeling bodemkwaliteit. Tot die tijd vindt de zorgplicht toepassing die ten grondslag ligt aan de Wet bodembescherming, Besluit bodemkwaliteit en Waterwet. De zorgplicht van bijv. de Wet bodembescherming staat in artikel 13. Hierin staat dat een ieder die weet of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat de bodem door de handeling wordt verontreinigd of aangetast, verplicht is alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd. Daarnaast is het handelingskader een uitwerking van het voorzorgsbeginsel. Dit houdt kortgezegd in dat zo lang de gevolgen van een stof voor mens en milieu nog niet bekend zijn, geen onomkeerbare risico’s mogen worden genomen.
In de praktijk blijkt dit kader grote gevolgen te hebben. In veel bouwprojecten kan niet door worden gebouwd, omdat veel grond in Nederland meer dan de eerder genoemde 0.1 microgram PFAS bevat.
Is er een oplossing?
Het Kabinet maakt bekend zo snel mogelijk op zoek te zijn naar oplossingen om zowel de gezondheid en omgeving te beschermen als ook om er voor te zorgen dat projecten zo snel mogelijk door kunnen gaan. Het Kabinet heeft aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om op basis van recente metingen een tijdelijke landelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de bodem op te stellen. Dit wordt gedaan zodat de 0.1 microgram grens uit het tijdelijke handelingskader verruimd kan worden tot deze landelijke achtergrondwaarde. Van Veldhoven wil dat dit uiterlijk 1 december in werking treedt. De bouwsector neemt hier geen genoegen mee: op 30 oktober is er daarom geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag. Zij zeggen niet zo lang te kunnen wachten en menen dat het tot die tijd hanteren van de detectiegrens te streng is.
Daarna moet het wettelijk kader een definitief karakter krijgen en moeten de waarden verankerd worden in de Regeling bodemkwaliteit. Hier is meer tijd voor nodig. Volgens Staatssecretaris van Veldhoven moet nog op wetenschappelijk onderzoek worden gewacht dat pas in de zomer 2020 af is (naar verwachting).
Slot
Voor nu moet de bouwsector het doen met het handelingskader waarin voor PFAS de detectiegrens wordt gehandhaafd. Of de PFAS-norm verruimd wordt en in hoeverre de PFAS-norm verruimd wordt zal uiterlijk 1 december bekend zijn. De definitieve norm zal langer op zich laten wachten, omdat er nog verschillende wetenschappelijke onderzoeken afgewacht moeten worden.
Marcel Beekman is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.