icon

Maatstaf persoonlijke aansprakelijkheid van de beoogd curator (stille curator of stille bewindvoerder) tijdens pre-packprocedure

Recentelijk formuleerde de Hoge Raad een maatstaf voor de persoonlijke aansprakelijkheid van de beoogd curator tijdens de zogenaamde pre-packprocedure.

De achtergrond van dit arrest is als volgt. Het Ruwaard van Puttenziekenhuis is op 24 juni 2013 failliet verklaard. Aan het faillissement is een pre-packprocedure voorafgegaan. Daartoe heeft het bestuur van het Ruwaard van Puttenziekenhuis de rechter verzocht een stille bewindvoerder aan te wijzen om in alle rust en op voortvarende wijze een eventuele doorstart vanuit een faillissement voor te bereiden. De rechtbank heeft het verzoek dezelfde dag gehonoreerd, met de aanwijzing dat het doel van de pre-pack is het realiseren van een zo hoog mogelijke opbrengst ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers en het beperken van maatschappelijke schade.

Tijdens de pre-packprocedure zijn er gesprekken gevoerd met twee overnamekandidaten. Op datum faillissement bereiken de beoogd curatoren overeenstemming met Spijkenisse Medisch Centrum B.V.

Eén van de aan het Ruwaard van Puttenziekenhuis verbonden medisch specialisten heeft de curatoren na de doorstart aansprakelijk gesteld, zowel in verband met hun optreden in de pre-packprocedure als daarna. Zowel de rechtbank als het hof hebben zijn vordering afgewezen.

De vraag die voorligt aan de Hoge Raad, is welke maatstaf moet worden gehanteerd om de persoonlijke aansprakelijkheid van de beoogd curator tijdens de pre-packprocedure vast te stellen. De Hoge Raad overweegt dat voor de persoonlijke aansprakelijkheid van de beoogd curator aansluiting moet worden gezocht bij de Maclou-norm. Dit betekent dat in dit verband moet worden onderzocht of de beoogd curator heeft gehandeld zoals in redelijkheid mag worden verlangd van een over voldoende inzicht en ervaring beschikkende beoogd curator die zijn taak met nauwgezetheid en inzet verricht.

Het gerechtshof had deze maatstaf juist toegepast.


Eveline Hoekstra is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bedrijven in moeilijkheden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Maatstaf persoonlijke aansprakelijkheid van de beoogd curator (stille curator of stille bewindvoerder) tijdens pre-packprocedure

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief