icon

Vanaf 2020 subsidieregeling voor CO2 reducerende maatregelen

De SDE+ (Subsidie Duurzame Energieproductie) regeling is momenteel het belangrijkste instrument om door middel van subsidieverlening de ontwikkeling van duurzame energievoorziening te stimuleren. Projecten die door deze regeling worden gesteund zijn bijvoorbeeld windenergie op zee of een zonnepark. De SDE+ regeling staat niet alleen voor bedrijven open: ook verenigingen van eigenaren, sportclubs en privé personen kunnen een aanvraag indienen. Vanaf 2020 zal de SDE+ regeling uitgebreid worden tot de SDE++ regeling.

Broeikasgas reducerende technieken

De belangrijke uitbreiding ten opzichte van de SDE+ regeling zal zijn dat naast de opwekking van duurzame energie ook broeikasgas reducerende technieken in aanmerking komen voor SDE++. Het planbureau voor de leefomgeving benoemt in de conceptadviezen onder meer de volgende technieken: grootschalige warmtepompen, industriële elektrische boilers en industriële restwarmte.

De uitbreiding is een maatregel die zowel in het regeerakkoord als het klimaatakkoord is vastgelegd. Om kosten te besparen zullen volgens het klimaatakkoord subsidieaanvragers in de toekomst met elkaar moeten concurreren op basis van de benodigde hoeveelheid subsidie per vermeden ton CO2. Als indicatieve verdeling wordt het verwachte budget voor de SDE++ in 2030 begroot op 985 miljoen euro verdeeld over verschillende sectoren.

Niet elke broeikasgas reducerende techniek komt in aanmerking voor de SDE++ regeling. Een techniek hoeft niet via SDE++ gestimuleerd te worden indien een techniek op een andere rendabele manier uitgevoerd kan worden of als een geheel ander instrument gebruikt kan worden, zoals normeren en verplichten.

De verbreding van de SDE+ regeling naar SDE++ is dus een belangrijke aanvulling in het instrumentarium voor de energietransitie.


Marcel Beekman is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied energietransitie.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vanaf 2020 subsidieregeling voor CO2 reducerende maatregelen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief