Praktijkgebieden: Energietransitie
De SDE+ (Subsidie Duurzame Energieproductie) regeling is momenteel het belangrijkste instrument om door middel van subsidieverlening de ontwikkeling van duurzame energievoorziening te stimuleren. Projecten die door deze regeling worden gesteund zijn bijvoorbeeld windenergie op zee of een zonnepark. De SDE+ regeling staat niet alleen voor bedrijven open: ook verenigingen van eigenaren, sportclubs en privé personen kunnen een aanvraag indienen. Vanaf 2020 zal de SDE+ regeling uitgebreid worden tot de SDE++ regeling.
Broeikasgas reducerende technieken
De belangrijke uitbreiding ten opzichte van de SDE+ regeling zal zijn dat naast de opwekking van duurzame energie ook broeikasgas reducerende technieken in aanmerking komen voor SDE++. Het planbureau voor de leefomgeving benoemt in de conceptadviezen onder meer de volgende technieken: grootschalige warmtepompen, industriële elektrische boilers en industriële restwarmte.
De uitbreiding is een maatregel die zowel in het regeerakkoord als het klimaatakkoord is vastgelegd. Om kosten te besparen zullen volgens het klimaatakkoord subsidieaanvragers in de toekomst met elkaar moeten concurreren op basis van de benodigde hoeveelheid subsidie per vermeden ton CO2. Als indicatieve verdeling wordt het verwachte budget voor de SDE++ in 2030 begroot op 985 miljoen euro verdeeld over verschillende sectoren.
Niet elke broeikasgas reducerende techniek komt in aanmerking voor de SDE++ regeling. Een techniek hoeft niet via SDE++ gestimuleerd te worden indien een techniek op een andere rendabele manier uitgevoerd kan worden of als een geheel ander instrument gebruikt kan worden, zoals normeren en verplichten.
De verbreding van de SDE+ regeling naar SDE++ is dus een belangrijke aanvulling in het instrumentarium voor de energietransitie.
Marcel Beekman is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied energietransitie.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.