Praktijkgebieden: Omgevingsrecht, Ruimtelijke ordening
Op 16 september 2019 heeft het RIVM de geactualiseerde AERIUS calculator 2019 beschikbaar gesteld. Met behulp van dit rekenmodel kan de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden worden berekend en kan worden onderbouwd of en in hoeverre er sprake is van significante gevolgen voor deze natuurgebieden.
De AERIUS calculator is niet nieuw: het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was echter nog onderdeel van de vorige versie. Vanwege de uitspraken van de Raad van State, waaruit volgde dat het PAS niet langer gebruikt mag worden om te onderbouwen dat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen geen significante gevolgen hebben voor omliggende Natura 2000-gebieden, is de calculator enkele maanden uit de lucht geweest. In eerdere blogs van Wieringa Advocaten (onder andere 3 september 2019, 13 juni 2019) is al ingegaan op de consequenties van de uitspraken van de Raad van State over het PAS.
In de nieuwe calculator zijn de functionaliteiten van het PAS verwijderd en zijn de gegevens binnen de calculator geactualiseerd en verfijnd. Alle in Natura 2000-gebieden aangewezen stikstofgevoelige habitats en leefgebieden worden vanaf nu correct meegenomen in de berekeningen. Functionaliteiten die uit het PAS volgden, zoals ‘rekenen voor tijdelijk project’ en ‘rekenen met afstandsgrenswaarde’, zijn dus niet langer beschikbaar. Dit is in lijn van de uitspraken van de Raad van State.
Met de nieuwe calculator kunnen ontwikkelaars en overheden weer beoordelen of de nieuwe ontwikkeling leidt tot een toename van de stikstofdepositie. De vernieuwde calculator is wel een uitkomst voor projecten waar met een berekening kan worden aangetoond dat een activiteit niet tot een toename van depositie leidt, maar is geen panacee. Indien uit de berekeningen blijkt dat een project leidt tot een toename van stikstofdepositie, dan dienen nieuwe beleidsregels een definitief antwoord te bieden op de vraag of het project kan worden vergund. Deze beleidsregels echter voorlopig nog niet bekend. Het adviescollege stikstofproblematiek (Commissie Remkes) zal naar verwachting woensdag 25 september 2019 haar advies daarover uitbrengen. Wij zullen naar aanleiding van dat advies opnieuw hierover schrijven.
Franko Zivkovic – Laurenta is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied omgevingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.