Praktijkgebieden: Omgevingsrecht, Ruimtelijke ordening
In 2021 zal (als het goed is) de Omgevingswet in werking treden. In de Memorie van Toelichting bij de Omgevingswet is aangegeven dat digitalisering bijdraagt aan het bereiken van de doelen van het omgevingsrecht. Zo zou digitalisering bijdragen aan het vergroten van het gebruiksgemak en snellere en betere besluitvorming.
Afdeling 20.5 van de Omgevingswet voorziet daarom in een digitaal stelsel van informatievoorziening over de fysieke leefomgeving. Met het wetsvoorstel voor de Invoeringswet Omgevingswet wordt deze afdeling verder uitgewerkt. Daarbij is de doelstelling van het digitaal stelsel verbreed. Naast de informatievoorziening over de fysieke leefomgeving, moet het digitaal stelsel bovendien het elektronische verkeer in het kader van aanvragen, meldingen en dergelijke faciliteren en meer in het algemeen een doelmatige en doeltreffende uitvoering van taken en bevoegdheden op grond van de Omgevingswet bevorderen.
Het digitaal stelsel wordt als Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ontwikkeld. Het streefbeeld van het DSO is dat men met één “klik op de kaart” de regelgeving te zien krijgt die op die locatie van toepassing is. Daarbij kunnen regels worden vertaald in zogeheten vragenbomen. Een initiatiefnemer kan dan voor een bepaalde activiteit nagaan of een vergunning nodig is of een melding moet worden gedaan. Voor zover ook informatie over de (staat van de) fysieke leefomgeving beschikbaar is, kan de combinatie van regels en die feitelijke informatie bovendien inzicht geven in beschikbare gebruiksruimte (bijvoorbeeld voor wat betreft geluidsbelasting) op een specifieke locatie.
De beschikbare informatie in de DSO vloeit met name voort uit de omgevingsplannen. Op dit moment kennen we nog het bestemmingsplan: een door de gemeenteraad vastgesteld plan met doelen en voorschriften over het gebruik van grond. Een bestemmingsplan regelt enkel de ruimtelijke ordening. Een omgevingsplan zal echter alle regels over de fysieke leefomgeving die de gemeente binnen haar grondgebied stelt gaan bevatten. Het omgevingsplan zal daarom bijvoorbeeld ook (een groot deel van) de gemeentelijke verordeningen omvatten. Met het omgevingsplan is het de bedoeling dat onderwerpen vanuit het brede perspectief van de fysieke leefomgeving locatiegericht worden gereguleerd en kunnen activiteiten zo nodig aan een vergunning- of meldingsplicht worden gebonden.
Het DSO zal dus een landelijke voorziening worden waar de informatie over de fysieke leefomgeving bij elkaar wordt gebracht en uitgewisseld. Niet alleen omgevingsvisies- en plannen, maar bijvoorbeeld ook geluidskaarten, milieuzones en natuurgebieden moeten straks via de landelijke DSO eenvoudig te vinden zijn.
Naast dat in het DSO kan worden gecheckt welke regelgeving van toepassing is op een bepaalde activiteit en op een bepaalde locatie, zal het DSO ook een loketfunctie bevatten. Hiermee kan een initiatiefnemer na het doen van een vergunningcheck ook direct een vergunningaanvraag indienen, een melding doen of op een andere manier gegevens aan het bevoegd gezag verstrekken.
Het DSO is op dit moment nog volop in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in 2024 alle digitale functies van het loket beschikbaar zullen zijn. De plannen zijn in ieder geval veelbelovend. Hier kunt u vast een kijkje nemen in het DSO.
Nicky Loekemeijer is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied omgevingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.