Praktijkgebieden: Energietransitie, Ruimtelijke ordening
In het bestuursrecht kunnen alleen belanghebbende opkomen tegen besluiten van bestuursorganen. Op grond van artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) wordt onder belanghebbende verstaan, degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. Volgens vaste rechtspraak moet er een voldoende direct geraakt belang zijn; voldoende causaal verband tussen de gevolgen van een besluit en de belangen van een partij.
Bij subsidieverlening is in de rechtspraak bepaald dat als belanghebbende kan worden aangemerkt de aanvrager of een concurrent die rechtsreeks gevolgen ondervindt op zijn of haar concurrentiepositie. Omwonenden zijn niet ontvankelijk in hun bezwaar omdat omwonende géén belanghebbende zijn in de zin van artikel 1:2 Awb bij een subsidieverlening. De achterliggende gedachte is dat zij niet rechtstreeks geraakt worden door de subsidieverlening. Ook zonder deze subsidieverlening kan bijvoorbeeld een windpark of zonnepanelenpark geëxploiteerd worden, het benodigde kapitaal kan immers ook op andere manieren verkregen worden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het voorgaande in twee uitspraken nogmaals bevestigd:
Subsidieverlening voor aanleg zonnepanelenpark
De eerste uitspraak gaat over het verlenen van subsidie voor het realiseren van een zonnepanelenpark. Een omwonende heeft hiervan kennis genomen en vervolgens tegen dit besluit bezwaar gemaakt. De omwonende stelt dat zij belanghebbende is bij de subsidieverlening omdat met de verleende subsidie achter haar huis een 117 hectare groot zonnepanelenpark aangelegd zal worden. Tevens vreest zij ervoor dat de subsidieontvanger het zonnepanelenpark niet volledig zal realiseren en exploiteren. In het besluit op bezwaar is omwonende niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij geen belanghebbende is bij de subsidieverlening.
Subsidieverlening voor aanleg windpark
De tweede uitspraak gaat over het verzoek van een omwonende om een reeds verleende subsidie voor het bouwen van een windpark in te trekken. De omwonende vindt dat het windpark te dicht bij het dorp is gelegen. Het CBb heeft hier geoordeeld dat het verzoek geen aanvraag is in de zin van artikel 1:3 lid 3 Awb omdat omwonende geen belanghebbende is: zij is geen aanvrager en geen concurrent. Uit het feit dat omwonende eventueel als belanghebbende is aan te merken bij de omgevingsvergunning, volgt niet dat zij ook bij het subsidiebesluit als belanghebbende aangemerkt dient te worden.
Het CBb zet in beide zaken de lijn in de jurisprudentie voort: omwonenden kunnen niet worden aangemerkt als belanghebbende bij een subsidieverlening. Zij kunnen dus géén ontvankelijk bezwaar maken tegen de subsidieverkrijging en kunnen géén ontvankelijk verzoek indienen voor intrekking van een reeds verleende subsidie. Dit betekent niet dat omwonenden volstrekt machteloos zijn tegen besluitvorming omtrent de ruimtelijke ontwikkelingen. Om bij het voorbeeld van een zonnepanelenpark te blijven, zal er waarschijnlijk nog een omgevingsvergunning moeten worden verleend. Omwonenden zullen doorgaans wel een ontvankelijk belang hebben bij een dergelijk besluit. Het is dus voor omwonenden van belang om in de gaten te houden welke besluiten genomen worden en wanneer zij belanghebbende zijn, zodat ze gebruik kunnen maken van hun toekomende rechtsbescherming.
Loes Philipsen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied energietransitie.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.