Praktijkgebieden: Financiering en zekerheden
De Minister voor Rechtsbescherming heeft begin deze week het wetsvoorstel Identificatiehouders aandelen aan toonder ingediend bij de Tweede Kamer.
Het wetsvoorstel, dat in april 2017 voor consultatie op internet werd geplaatst, strekt tot afschaffing van papieren aandelen aan toonder voor niet-beursgenoteerde vennootschappen. Het is de bedoeling dat aandelen aan toonder alleen nog worden verhandeld via een effectenrekening aangehouden bij een intermediair, bijvoorbeeld een bank of een beleggingsonderneming. Aangezien een effectenrekening op naam staat, heeft dit tot gevolg dat houders van aandelen niet langer anoniem kunnen beleggen. Houders van aandelen aan toonder kunnen deze stukken inleveren bij de vennootschap die ze heeft uitgegeven en ontvangen daarvoor in de plaats een aandeel op naam.
Het doel van de maatregel is te voorkomen dat papieren aandelen worden misbruikt voor financiering van criminele activiteiten als terrorisme, belastingontduiking of witwassen. Op aanbeveling van het Global Forum en de Financial Action Task Force (FATF) heeft de Minister in het wetsvoorstel opgenomen dat opsporingsdiensten bij intermediairs gegevens kunnen opvragen van de houder van de effectenrekening.
De Minister licht het wetsvoorstel als volgt toe: ‘Papieren aandelen aan toonder staan niet op naam en kunnen makkelijk van eigenaar wisselen, omdat de houder niet geregistreerd staat. Dat maakt ze ook kwetsbaar voor misbruik. Afschaffing draagt bij aan de integriteit van het financiële stelsel.’
Naast Nederland hebben ook andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Luxemburg en België soortgelijke maatregelen genomen, mede naar aanleiding van de aanbevelingen van het Global Forum en de FATF.
Het wetsvoorstel en de memorie van toelichting vindt u hier.
Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Sandrine Piet is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied financiering en Zekerheden.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.