icon

Wetsvoorstel in voorbereiding maakt einde aan verpandingsverbod

Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) heeft recent kenbaar gemaakt een wetsvoorstel voor te bereiden dat een einde maakt aan verpandingsverboden in contracten. Hiermee wil de minister de kredietverlening aan bedrijven een nieuwe impuls geven.

Een onderneming wordt in de regel gefinancierd door de bank of door een factoringmaatschappij. Vast onderdeel van de financiering is doorgaans dat het gehele actief van de onderneming in pand moet worden gegeven, om het risico dat het krediet niet wordt terugbetaald, te beperken. Vorderingen die de onderneming op derden heeft, vallen daar ook onder. Met enige regelmaat worden in contracten die bedrijven met elkaar sluiten echter verpandingsverboden opgenomen. Bedrijven willen daarmee voorkomen dat onbekende crediteuren zich melden.

Als gevolg hiervan kunnen banken en factoringmaatschappijen de vorderingen waar een verpandingsverbod voor geldt, niet benutten als onderpand voor financiering. Dit zet een rem op de kredietverlening aan met name het midden- en kleinbedrijf en kan hen onnodig in liquiditeitsproblemen brengen. De minister beoogt met het nieuwe wetsvoorstel tegemoet te komen aan de breed gedragen wens van het bedrijfsleven en het bankwezen: “Door deze belemmering weg te nemen, ontstaat meer ruimte voor investeringen, innovatie en groei.”

Daarnaast stimuleert het invoeren van een dergelijk verpandingsverbod de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. In landen als Frankrijk en Duitsland kunnen partijen niet overeenkomen dat een vordering niet kan worden verpand. “Nederland kan hierbij niet achter blijven, omdat het anders ten koste gaat van onze concurrentiepositie. Voortvarendheid is daarom geboden,” aldus de minister.

De minister heeft aangegeven de komende weken in overleg te treden met het bedrijfsleven en dit voorjaar nog een wetsvoorstel te presenteren. Wij houden de ontwikkelingen voor u in de gaten.


Sandrine Piet is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wetsvoorstel in voorbereiding maakt einde aan verpandingsverbod

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief