icon

Werkgever aansprakelijk voor overlijden werknemer door hondenbeet?

Rolschaatsuitje en verkeersongeval piloot

De Hoge Raad oordeelde een aantal jaren geleden dat een werkgever aansprakelijk kon worden gehouden voor het letsel dat een werknemer tijdens een personeelsuitje had opgelopen door een val met rolschaatsen. Daarnaast oordeelde de Hoge Raad in 2005 dat een werkgever aansprakelijk was voor de letselschade die een piloot had geleden door een ongeval met een taxi toen hij tijdens de wachttijd tussen twee vluchten op weg was naar een restaurant .

Een werkgever kan onder omstandigheden dus aansprakelijk zijn voor schade die een werknemer buiten de uitoefening van zijn werkzaamheden heeft opgelopen.

Hondenbeet

Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam. In deze uitspraak kwam de vraag aan de orde of de werkgever aansprakelijk kon worden gehouden voor het overlijden van een werknemer. De werknemer was in opdracht van de werkgever naar Haïti gereisd om daar tijdelijk werkzaamheden te verrichten. In afwachting van zijn terugvlucht werd hij gebeten door een hond van de familie op de compound waar hij verbleef. Ruim twee maanden later is de werknemer aan de gevolgen van rabiës (hondsdolheid) overleden.

De weduwe heeft de rechtbank vervolgens verzocht te oordelen dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade door het overlijden van de werknemer.

Vaststaat dat het ongeval niet is gebeurd tijdens de uitoefening van de werkzaamheden. Nu de werknemer echter opgedragen had gekregen zijn werkzaamheden op de compound te verrichten en aldaar ook te verblijven, heeft het verblijf op de compound wel een zodanige nauwe samenhang met de werkzaamheden dat de werkgever gedurende het verblijf op de compound zorg had moeten dragen voor de veiligheid van de werknemer. Dit heeft de werkgever niet gedaan. Er liep immers een niet tegen rabiës ingeënte hond rond die – omdat de compound niet volledig omheind was – gebeten kon worden door een ander (wild) dier, daardoor besmet kon raken met het rabiësvirus, terwijl hij gewoon benaderbaar bleef voor de werknemer. De werknemer was bovendien niet gewaarschuwd voor het feit dat de hond een paar dagen daarvoor gebeten was door een ander dier. De rechtbank oordeelde dat de werkgever onder deze omstandigheden aansprakelijk was voor de uit de beet van de hond voortgekomen (overlijdens)schade.

De rechtbank overwoog echter tevens dat het overlijden deels de eigen schuld van de werknemer was. De werknemer was immers niet zo snel mogelijk naar een arts gegaan en niet kon worden uitgesloten dat hij, als hij zich eerder medisch had laten behandelen, niet was overleden ten gevolge van de hondenbeet.

Veilige omgeving voor werknemers

Voor werkgevers is het dus goed om in het achterhoofd te houden dat de plicht van een werkgever om te zorgen voor een veilige omgeving voor zijn werknemers ver kan gaan; ook als het niet om de daadwerkelijke werkplek gaat.


Jolien Kraaijvanger is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Werkgever aansprakelijk voor overlijden werknemer door hondenbeet?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief