icon

Energielabel revisited: de eerste boetes

Ambtelijke molens malen langzaam, maar ze malen wel.

Al eerder wees ik op de verplichtingen om bij verkoop of verhuur van bedrijfsruimte (althans de meeste daarvan) een energielabel te verstrekken. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had in het voorjaar 2016 al aangekondigd daarop actief te zullen gaan toezien en beboeten.

In het geval van een verkoop kan de ILT dat redelijk makkelijk controleren aan de hand van recherche bij het kadaster. Dat heeft ILT dus ook gedaan. Ze heeft de verkopen in juli en augustus 2016 tegen het licht gehouden. Verkopers die tenminste vijf gebouwen hebben verkocht met een functie horeca, kantoor, gezondheidszorg of detailhandel, zonder het vereiste energielabel, zijn dan nu alsnog daarvoor beboet. Dat bleken er 23 te zijn, met als hoogste boete € 10.000.

Dat zijn de eerste pechvogels. Het is te verwachten dat de ILT met de tijd strenger zal worden.Het wordt dus tijd om de verplichtingen wat betreft het energielabel nu werkelijk serieus te nemen.

Het beboeten van verkopen zonder label is voor de ILT nog het makkelijkste. De verplichting tot het verstrekken van het energielabel geldt echter niet alleen bij verkoop van utiliteitsgebouwen. Ook in elke advertentie waarin een utiliteitsgebouw te koop of te huur wordt aangeboden zal, als voor het gebouw een energielabel is afgegeven, de energieprestatie van dat gebouw moeten worden vermeld. De nakoming van deze verplichting is evenzeer nogal eenvoudig door de ITL te controleren.

En ook bij de verhuur van utiliteitsruimte zal een energielabel moeten worden verstrekt. Of dat ook werkelijk gebeurt is wat moeilijker voor de ILT te controleren, maar geenszins onmogelijk te controleren. Veel van de verhuizingen van bedrijven of de door makelaars gerealiseerde nieuwe huurtransacties worden publiekelijk bekend gemaakt. Dus waar de ILT wat moet controleren is door haar redelijk eenvoudig vast te stellen.

En, tot slot, indien een energielabel aanwezig is voor een gebouw met een publieksfunctie van meer dan 250 m2, dan zal de eigenaar het energielabel op een duidelijk zichtbare plaats moeten ophangen.

Het is maar dat u het weet.


Charles Moons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied huurrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Energielabel revisited: de eerste boetes

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief