icon

Onderzoeks- en informatieplicht werkgever bij ontslagname door werknemer

Vereisten verklaring werknemer

De opzegging van een arbeidsovereenkomst door een werknemer vereist een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring, die erop is gericht de beëindiging van de arbeidsovereenkomst te bewerkstelligen. Deze maatstaf dient ertoe de werknemer te behoeden voor de gevolgen die beëindiging van het dienstverband voor hem of haar kan hebben, zoals het mogelijk verlies van een werkloosheidsuitkering.

Onderzoeks- en informatieplicht werkgever

In veel gevallen is het duidelijk dat de werknemer achter zijn of haar keuze staat, bijvoorbeeld als hij of zij een andere baan heeft gevonden. De werkgever mag er in die gevallen gerechtvaardigd op vertrouwen dat de werknemer de arbeidsovereenkomst wilde beëindigen. Onder omstandigheden kan op de werkgever echter een onderzoeksplicht rusten om na te gaan of de werknemer daadwerkelijk achter zijn ontslagname staat. Hierbij kan bovendien soms van de werkgever worden verlangd dat hij de werknemer inlicht over de gevolgen van de opzegging.

Uitspraak Gerechtshof

In een recente uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch ging het om de vraag of een werknemer aan een ontslagname kon worden gehouden. Het ging om een kok met een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd. Een aantal weken na het plotselinge overlijden van zijn vrouw deelde de werknemer op 30 juli 2014 mede dat hij ontslag nam.

Het hof is van oordeel dat voldoende is komen vast te staan dat de werknemer op 30 juli 2014 duidelijk en ondubbelzinnig heeft verklaard zijn arbeidsovereenkomst per direct te willen beëindigen. Hierbij neemt het hof mede in aanmerking dat de werknemer dit op 31 juli 2014 tegenover de werkgever en een getuige heeft herhaald en de werknemer hierbij heeft aangegeven naar Spanje te willen verhuizen. Daarnaast heeft de werknemer tegen een ex-collega verklaard dat hij geen zin meer had om te blijven werken in het restaurant.

Verder staat vast dat de werknemer zijn spullen heeft opgehaald, de sleutels heeft ingeleverd, hij niet meer op het werk is verschenen en hij pas na ruim twee maanden aanspraak heeft gemaakt op loondoorbetaling. Het hof overweegt derhalve dat de werkgever er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat de werknemer de bedoeling had om ontslag te nemen en dat de werknemer zich gedroeg alsof de arbeidsovereenkomst eind juli 2014 was geëindigd. De werkgever had dus niet nader hoeven onderzoeken of de werknemer daadwerkelijk de bedoeling had een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst.

Uw situatie

Als de feiten net anders hadden gelegen, had het zomaar gekund dat de rechter op de hand van de werknemer zou zijn geweest. Twijfelt u of u nader moet onderzoeken of die ene werknemer daadwerkelijk achter zijn of haar ontslagname staat? Neem gerust contact met ons op.


Jolien Kraaijvanger is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Onderzoeks- en informatieplicht werkgever bij ontslagname door werknemer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief