icon

Per 1 oktober 2017 meldplicht vakantieverhuur in Amsterdam

Per 1 oktober 2017 zijn alle hoofdbewoners die incidenteel hun gehele woning aan toeristen verhuren verplicht het gebruik van de woonruimte door een derde aan de gemeente Amsterdam te melden via een digitaal formulier. Deze meldplicht en andere voorwaarden die de gemeente al eerder in haar beleidsregels stelde aan de vakantieverhuur, zijn opgenomen in de wijziging van de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 die op 1 oktober 2017 in werking treedt.

Het doel van de meldplicht is naleving van de regels te bevorderen en effectief optreden tegen overtreding van de andere voorwaarden voor vakantieverhuur te versterken. Vakantieverhuur is binnen de gemeente Amsterdam slechts onder de volgende overige voorwaarden toegestaan:

  1. De hoofdbewoner dient de woning feitelijk ook als hoofdverblijf te hebben en ook als zodanig in de basisadministratie te staan ingeschreven;
  2. Vakantieverhuur mag maximaal 60 dagen per jaar plaatsvinden;
  3. Er mag maximaal aan vier personen per nacht onderdak worden verleend;
  4. Een huurwoning die in eigendom is van een woningcorporatie mag niet aan toeristen worden verhuurd.

Op een overtreding van alleen de meldplicht komt een boete te staan van € 6.000,-. Indien er echter ook een overtreding van (een van) de overige hierboven genoemde voorwaarde(n) wordt geconstateerd, dan zal er een hogere boete worden opgelegd. De boetes voor woningonttrekking bedragen momenteel € 20.500,-.

Voor Bed & Breakfast verhuur bestond al een meldplicht. Dit is echter een eenmalige melding dat er op een bepaald adres gestart wordt met B&B-verhuur. Ook deze meldplicht is in de gewijzigde Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 opgenomen. De boete voor het niet melden van een B&B bedraagt eveneens € 6.000,-.


Anna Zijlstra is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Per 1 oktober 2017 meldplicht vakantieverhuur in Amsterdam

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief