icon

Warm weer, korte broeken en hete hoofden

Het wordt een terugkerend ritueel: conflicten over (bedrijfs)kleding wanneer het erg warm is. Vier jaar geleden schreef ik over de ludieke actie van Zweedse treinmachinisten die een rok aantrokken naar hun werk – de lang broek van het (zware) uniform was erg warm, het uniform kende geen korte broek, maar wel een rok – en er was geen bepaling die voorschreef dat de rok alleen aan vrouwen was voorbehouden. De actie leidde er toe dat er alsnog een korte broek aan het uniform werd toegevoegd, al gaf de directie daarbij – geestig en sportief – aan dat de mannen ook een rok mochten blijven dragen als ze dat liever deden.

Die actie is nu overgenomen door Franse buschauffeurs die met hetzelfde probleem zitten; ook de kledingvoorschriften aldaar bevatten kennelijk niet de bepaling dat de rok is voorbehouden voor vrouwen. Anders dan de Zweden – die voor zover mij bekend de rok gewoon zijn gaan dragen als alternatief – doen de Franse mannen het (kennelijk) uitdrukkelijk als protest, en voor de duur van een week. Uit de foto’s die op internet circuleren leid ik af dat het daar minder gaat om een uniform dan om een kledingvoorschrift, en dat de lengte van de rokken nogal verschilt.

Het aantal conflicten in Nederland over kleding – en over de korte broek in het bijzonder – is klein. We herinneren ons allemaal uiteraard de lange strijd die Abvakabo heeft gevoerd voor de korte broek voor postbezorgers; nadat in 1999 de eerste procedure daarover werd verloren mochten de bezorgers uiteindelijk toch – en natuurlijk volstrekt terecht – alsnog een korte broek aan. Verdere conflicten over het kledingstuk zijn mij niet bekend (althans: die in de rechtszaal worden uitgevochten). En voor wie zich afvraagt hoe het in Nederland zit met kledingvoorschriften: de werkgever mag die voorschriften uiteraard stellen, maar ze moeten vervolgens wel redelijk zijn, zoals werd ondervonden door een werkgever die een vrouwelijke werknemer juist weer wilde beletten een rok te dragen. Voor wat betreft de vraag of het voor mannen raadzaam is korte broeken te dragen (en zo ja: hoe) kunnen we gelukkig ook goed terecht. Het is mooi dat wij Nederlanders ook in dit uitzonderlijk warme weer over dit onderwerp kennelijk ons hoofd meestal koel weten te houden.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Warm weer, korte broeken en hete hoofden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief