icon

De beslagvrije voet

U, of uw onderneming heeft een openstaande vordering op een natuurlijk persoon. Aangezien deze debiteur weigert te betalen, start u een procedure waarin u met succes vordert dat de debiteur tot betaling wordt veroordeeld.

Maar alsnog betaalt de debiteur niet. Daarom schakelt u een deurwaarder in die tot executie van het loon over gaat. Helaas blijkt dat u daardoor niet het gehele loon ontvangt, want er is ook nog zoiets als de beslagvrije voet. Dat is het gedeelte van het loon dat niet aan u of een andere schuldeiser afgedragen kan worden, simpelweg omdat de debiteur dit bedrag nodig heeft om in zijn of haar meest basale levensbehoeften te voorzien. De hoogte van dit bedrag verschilt per concrete situatie en hangt af van een aantal variabelen, waaronder de woonkosten, woonsituatie, het aantal kinderen en de premie die de debiteur maandelijks aan de zorgverzekeraar betaalt. Aangezien de hoogte van deze variabelen niet altijd vast staat (en de debiteur vaak niet alle benodigde informatie geeft), levert de berekening van de beslagvrije voet vaak problemen op. De debiteur wil uiteraard dat deze zo hoog mogelijk is, de schuldeiser juist het tegenovergestelde.

Om de onduidelijkheid die in de praktijk vaak bestaat voor zover mogelijk weg te nemen, is een wetsvoorstel ingediend dat niet alleen de berekening van de beslagvrije voet vereenvoudigt, maar ook de verschillende schuldeisers beter op de hoogte brengt van elkaars incassoactiviteiten. Gisteren heeft de Raad van State over dat wetsvoorstel geadviseerd. Dit advies bevat voornamelijk wijzigingen op ondergeschikte punten. Op dit moment is nog onduidelijk wanneer de nieuwe wet in werking zou kunnen treden, maar gelet op de problemen in de praktijk kan dit wat mij betreft niet snel genoeg zijn.

Hebt u problemen met betrekking tot de beslagvrije voet van uw debiteur? U weet ons te vinden.


Alexander op het Hoog is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De beslagvrije voet

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief